Actualitate

Un nou scenariu despre descoperirea matriţei

Natalia Bumbac

Ieri, la Tribunalul Hunedoara a avut loc prima şedinţă de judecată din dosarul în care o tânără din Arad, Andreea Ciuciu, cere despăgubiri statului român, pentru că a făcut parte din grupul care a descoperit matriţa antică în perimetrul sitului arheologic al cetăţii dacice Sarmizegetusa Regia.
Un artefact care a fost apreciat de specialişti ca fiind unic pe teritoriul fostei Dacii, referindu-se la rezultatele cercetărilor arheologice. Descoperirea a fost făcută la sfârşitul lunii iunie 2013, piesa fiind găsită îngropată în pământ, la rădăcina unui arbore doborât de furtună, în apropierea zidului cetăţii dacice.
A rămas doar CJ Hunedoara
Andreea Ciuciu solicită, în baza Legii Nr. 182/2000 privind protejarea patrimoniului cultural naţional, despăgubiri în valoarea de 500.000 de lei, pretenţii întemeiate în baza informaţiilor apărute în presă, a arătat avocatul arădencei. În întâmpinarea acestei cereri, Consiliul Judeţean (CJ) Hunedoara, având calitatea de pârât în dosar, a cerut respingerea cererii de pretenţii financiare a tinerei, ca neîntemeiată şi pentru că nu a fost depusă în termenul prevăzut de lege, cel de trei ani, prin urmare, dreptul ei a fost prescris. Dar, instanţa a apreciat că reclamanta s-a încadrat în termenul legal, respingând cererea. La solicitarea părţilor, judecătorul a mai stabilit că Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane (MCDR) Deva, Serviciul Public de Administrare a Monumentelor Istorice, ambele aflate în subordinea Consiliului Judeţean (CJ) Hunedoara, nu au calitate procesuală în acest caz. Cu privire la acest aspect, avocatul Andreei Ciuciu a explicat că neştiind cui exact trebuie să se adreseze şi în posesia cui se află matriţa antică, a chemat în judecată mai multe instituţii.
Denunţ depus la Parchet
Tot la termenul de ieri, Fundaţia „Dacica” a depus o cerere de intervenţie în dosar, arătând că o face în „interesul tuturor pârâţilor”. Avocatul fundaţiei a spus că intervenţia este făcută pentru a demonstra că matriţa antică nu a fost găsită întâmplător, aşa cum susţine Andreea Suciu, dând de înţeles că are alt scenariu decât cele cunoscute până la acest moment. Mai mult de atât, avocatul a afirmat că există un denunţ la Parchet cu privire la modul în care a fost găsit artefactul. Acesta a mai spus că dosarul se află la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia. Înainte să se pronunţe faţă de admisibilitatea cererii de intervenţie, judecătorul le-a cerut reprezentanţilor „Dacica” să depună la dosar statutul Fundaţiei, pentru a vedea care este obiectul de activitate al acesteia. În plus, instanţa a dispus amânarea judecăţii pentru a solicita de la Parchet date privind dosarul menţionat de avocatul Fundaţiei şi pentru a vedea dacă împotriva reclamantei din acest dosar, Andreea Ciuciu, a fost dispusă începerea urmăririi penale. Următorul termen de judecată a fost stabilit pentru 18 aprilie.
Întrebată despre cine a făcut denunţul la Parchet, preşedinta Fundaţiei Dacica, arheologul Aurora Peţan, a afirmat că denunţul a fost făcut de către Fundaţie în numele Fundaţiei.
Reamintim că Andreea Ciuciu, din Arad, susţine că, în 23 iunie 2013, în timp ce se afla la în perimetrul cetăţii Sarmizegetusa Regia, împreună cu un grup de prieteni, a observat matriţa dacică la rădăcina unui arbore doborât de furtună, apreciind că este vorba de o descoperire întâmplătoare şi că are dreptul, potrivit legii, la o recompensă. În prezent, matriţa este expusă într-o sală special amenajată şi securizată a MCDR Deva, având o valoare de inventar de peste 500.000 de lei.

One thought on “Un nou scenariu despre descoperirea matriţei

  • Matrita e superba ! dar nu stiu daca doamna va primi ceva din suma soliciata pentru ca e vrba de proprietatea statului !

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura