Mediul de afaceri primeşte 32 de miliarde lei
Un studiu realizat de curând arată faptul că 1 din 3 angajatori din România intenţionează să facă angajări în următorul trimestru. Este pentru prima oară din 2008 când previziunea netă de angajare este pozitivă în toate regiunile României şi în toate cele 10 mari sectoare de activitate.
De altfel, în 2017, numărul contractelor de muncă a crescut cu 44.000. În prima lună a anului s-a înregistrat 5,8% creştere a producţiei industriale, după un 2016 la limită. Acest indicator este foarte important, pentru că producţia industrială generează cele mai multe venituri în economie: un producător industrial creează locuri de muncă, angrenând furnizori de produse şi servicii, iar toate astea înseamnă şi mai multe taxe la bugetul de stat.
Companiile străine nu ne ocolesc ţara. Românii au început să producă pentru Airbus; germanii de la Continental fac recrutări pentru fabrica din Braşov; Compania Preh, furnizor pentru BMW, Volkswagen, Porsche, Skoda, Seat, Audi şi Daimler, îşi extinde prezenţa în ţara noastră printr-un centru la Iaşi; elveţienii de la Alu Menziken vor investi 44 de milioane de euro, iar Mitsubishi Motors analizează posibilitatea de a deschide, anul viitor, o fabrică în România.
Este evident faptul că antreprenorii au încredere în programul economic al PSD, iar măsurile Guvernului prind contur.
De altfel, mediul de afaceri primeşte 32 de miliarde lei, o parte din bani astfel:
– Reducerea TVA cu 6 ppt de la 24% la 18% cât va fi în ianuarie 2018 – 16 miliarde de lei lăsaţi în economie.
– Reducerea TVA cu 15 ppt de la 24% la 9% pentru produsele alimentare, turism, restaurante – alţi 1,5 miliarde lei lăsaţi în economie.
– Reducerea dividendelor de la 16% la finalul anului 2015, la 5% în ianuarie în acest an şi la 0% în ianuarie 2018 – încă 2 miliarde rămase la agenţii economici.
– Reducerea accizelor în medie cu 20% pentru carburanţi şi alcool şi până la 0% pentru ţiţeiul extras în România – încă 5 miliarde pentru agenţii economici.
– Eliminarea taxei pe construcţiile speciale de la 1 ianuarie – încă 1,5 miliarde lei.
– Taxele de la Registrul Comerţului, taxa radio-TV (importantă pentru turism unde se plătea 7 lei pe fiecare cameră) şi taxa de timbru – toate împreună mai lasă 100-200 milioane la agenţi economici.
Este important ca această creştere economică, obţinută din stimularea mediului de afaceri, să ajungă în buzunarul cetăţenilor. Pentru Guvernul PSD, scopul creşterii economice este bunăstarea oamenilor.
Deputat Laurenţiu Nistor,
preşedintele Organizaţiei Judeţene a PSD Hunedoara