Necazul unei familii din Şoimuş, în urma construcţiei autostrăzii: Lăsaţi fără casă, dar şi cu bani puţini!
O familie din Şoimuş, expropriată de statul român în vederea construirii Autostrăzii Lugoj – Deva, se află în mare încurcătură. După ce le-a fost luată casa, oamenii s-au judecat cu expropriatorul pentru a obţine o sumă suficientă de bani ca să-şi construiască o altă gospodărie. Dar, la încheierea procesului s-au ales cu o sumă care, cu siguranţă nu le va ajunge să-şi ridice un acoperiş deasupra capului, spune, pe bună dreptate, fiul proprietarilor, Viorel Ursu. Asta în condiţiile în care vecinii lor, care au fost şi ei expropriaţi, au primit de cinci ori mai mulţi bani.
Alţii au avut mai mult noroc
După ce a fost înştiinţată de către autorităţi că le va fi expropriată casa şi grădina, în schimbul căreia vor primi o sumă de aproximativ 90.000 de lei, Viorica Ursu, proprietara casei, a dat statul în judecată, vrând să obţină pe imobil o sumă echivalentă cu preţul pieţei. Procesul a început în 2013, la Tribunalul Hunedoara, instanţă care le-a admis cererea şi a dispus dublarea sumei acordate drept despăgubire de către stat, mai precis 211.226 de lei (n.r. aproximativ 45.000 de euro). Decizia tribunalului a fost atacată cu apel atât de către reprezentanţii statului, cât şi de către reclamant. Calea de atac s-a judecat la Curtea de Apel Alba Iulia, instanţă care a admis apelul pârâţilor, reprezentaţi de statul român prin CNAIR, împotriva deciziei Tribunalului Hunedoara şi a dispus plata despăgubirilor în cuantum de 147.780 de lei (n.r. aproximativ 32.000 de euro) familiei Ursu, hotărârea fiind definitivă. În antiteză cu situaţia familiei Ursu, se află vecinii lor, familia Profeanu, care şi ea, la rândul ei, a fost expropriată. Ce-i drept, această familie avea o casă mai mare şi mai nouă, cu anexe şi alte construcţii, plus teren, iar suma obţinută în instanţă este de 775.776 de lei (n.r. aprox. 170.000 de euro), conform deciziei Curţii de Apel Alba Iulia, din 15 iunie 2016.
Vor locui între autostradă şi DJ 76?
Problema familiei Ursu pare că a plecat de la decizia statului de a-i fi expropriată pe jumătate gospodăria. Mai exact, terenul pe care se află casa şi anexele, acum demolate în parte, a fost tăiat în jumătate, conform proiectului autostrăzii. O parte din teren de peste 1.000 de metri pătraţi a fost luată de stat, iar cealaltă parte, de 545 de metri pătraţi, a rămas în proprietatea familiei Ursu. Ceea ce înseamnă că din punctul de vedere al statului, oamenii pot folosi acea fâşie de teren dintre şantierul viitoarei autostrăzi şi drumul judeţean 76 (!?). „Degeaba am adus o expertiză în instanţă, întocmită de un expert, care a constatat că terenul care a rămas în proprietatea mea nu mai poate fi folosit din cauză că se află între drumul judeţean şi autostradă, nu am reuşit să rezolv nimic. Statul spune că nu are nevoie de acest teren. Suntem într-o situaţie disperată. Nici banii pe care a decis instanţa să-i primim, nu i-am primit pe toţi. Nu ne vor ajunge să cumpărăm un teren şi să ridicăm o altă casă. Preţurile în Şoimuş sunt mari, între cinci şi şapte euro metrul pătrat de teren arabil, cel intravilan e şi mai scump. Ca să nu mai spun câţi bani mă costă toate aprobările şi proiectele pentru a construi o casă nouă”, ne-a spus Viorel Ursu. Bărbatul a încercat să readucă dosarul său de expropriere în atenţia magistraţilor, depunând o cerere de revizuire, dar i-a fost respinsă. Iar, o altă posibilitate de a-şi face dreptate nu mai are.
Viorel Ursu ne-a spus că a locuit toată iarna, de când i-a fost demolată casa pe jumătate, la soţia sa, în municipiul Hunedoara. Părinţii săi, bătrâni şi bolnavi, trecuţi de 70 de ani, au rămas în camerele de la parterul imobilului, care este încă în picioare, pentru că nu au avut altă variantă şi nu se ştie când vor avea o altă casă. Asta pentru că, din anunţurile postate pe site-urile de imobiliare, preţul unei case modeste în Şoimuş pleacă de la 35.000 de euro, iar preţurile la terenuri sunt cele date de fiul celor doi bătrâni.