Cererea de revizuire a dosarului lui Romeo Beja, respinsă definitiv
Romeo Beja (foto) nu a reuşit să obţină în instanţă revizuirea dosarului în care a fost condamnat la cinci ani de închisoare cu executare pentru subminarea puterii de stat. Fostul sindicalist a depus o cerere în acest sens la Curtea de Apel Bucureşti, care i-a fost respinsă.
Decizia nu a fost definitivă, iar Beja a atacat-o cu apel. Nici Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, unde s-a judecat apelul, nu i-a dat o soluţie favorabilă. Instanţa supremă i-a respins apelul faţă de hotărârea Curţii de Apel Bucureşti, decizia fiind definitivă.
La judecarea apelului de la ÎCCJ, Romeo Beja a mai formulat o cerere de sesizare a Curţii Constituţionale (CC) privind excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. 453 lit. e, din Codul Procedură Penală, care, de asemenea, i-a fost respinsă. Textul de lege pe care Beja vrea să îl aducă în atenţia magistraţilor de la CC face referire la „două sau mai multe hotărâri judecătoreşti definitive care nu se pot concilia”. Faţă de hotărârea de respingere a sesizării CC, fostul sindicalist poate depune apel, aceasta nefiind definitivă. Din momentul în care a fost încarcerat, Romeo Beja s-a adresat şi cu alte cereri în instanţă de întreruperea executării pedepsei, sau cu o contestaţie la executarea pedepsei, dar a pierdut de fiecare dată.
Romeo Beja, fostul vicepreşedinte al Ligii Sindicatelor Miniere Valea Jiului, a fost condamnat la cinci ani de închisoare cu executare pentru subminarea puterii de stat. Procesul în care a fost judecat pentru Mineriada din 1999 avea să se finalizeze în septembrie 2005, după decizia ÎCCJ, însă Beja a reuşit să fugă din ţară înainte de pronunţarea sentinţei. S-a refugiat în Austria şi a primit statut de azilant politic, iar autorităţile române nu s-au putut atinge de el timp de 10 ani. Romeo Beja s-a întors în ţară la finele anului 2015, convins fiind că fapta s-a prescris. A fost arestat chiar din faţa judecătorului care ar fi trebuit să constate că a trecut termenul legal în care putea fi încarcerat. (N. Bumbac)