AGRO MIRA PLANT, primul producător hunedorean care beneficiază de ajutorul de minimis pentru tomate
Magdalena Şerban
Ieri, pe cea mai mare platformă agricolă din judeţ, aflată în cadrul fermelor ADO din satul Peşteana (comuna Densuş), reprezentanţii Direcţiei pentru Agricultură a judeţului Hunedoara au susţinut o conferinţă de presă ce a avut ca temă „Sprijinul financiar pentru producătorii de tomate”, oferit printr-un program guvernamental destinat exploataţiilor din spaţiile protejate (sere, solarii) şi menit să asigure necesarul de consum intern din producţia autohtonă.
Cea mai înaltă tehnologie de la nivel mondial, folosită la Peşteana
Din cei 37 de fermieri hunedoreni înscrişi în acest program, cei de la AGRO MIRA PLANT reprezintă primul producător hunedorean care beneficiază de un astfel de ajutor în activitatea de legumicultură.
„După cum se ştie, printr-o hotărâre de guvern s-a aprobat schema de ajutor de minimis, destinată producătorilor agricoli persoane fizice care deţin atestat, producătorilor agricoli persoane fizice autorizate, întreprinderilor individuale şi familiale şi producătorilor agricoli persoane juridice. Valoarea sprijinului financiar obţinut prin Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) este de 3.000 euro/beneficiar/an, însă valoarea totală a ajutoarelor de minimis care se acordă unei întreprinderi/intreprinderi unice nu poate depăşi echivalentul în lei al sumei de 15.000 euro, pe durata a trei exerciţii financiare, mai exact în cursul exerciţiului financiar actual şi în cele două precedente. Condiţiile de eligibilitate prevăd deţinerea unui minimum de 1.000 de metri pătraţi de spaţii protejate (sere, solarii) şi o producţie de două kilograme de tomate pe metrul pătrat cultivat, plus valorificarea unei cantităţi de tomate de două tone în extrasezon, dovedită cu documente justificative, până în 31 mai sau de la 1 noiembrie până în 20 decembrie. Vizitele în teren se fac la plantare şi apoi la prima rodire. Exemplul de azi reprezintă o fermă-model, fiind cea mai mare din judeţ şi totodată una dintre cele mai performante din punct de vedere tehnologic”, a afirmat Călin Marian (în foto, în stânga), directorul Direcţiei pentru Agricultură a judeţului Hunedoara. Acesta a mai amintit de posibilitatea de prelungire a termenului până în 15 iunie, din pricina condiţiilor meteo nefavorabile cu care agricultorii s-au confruntat în această primăvară. Deocamdată, proiectul de hotărâre se află în dezbatere publică pe site-ul ministerului.
Roşii de solar, precum cele din grădină
“Fac un apel către toţi hunedorenii şi nu numai, să consume produse netratate chimic, în principiu roşii româneşti. Vrem să sprijinim producătorii autohtoni şi să mâncăm sănătos. Se poate observa cât de plasticate sunt fructele şi legumele din import, comercializate de către supermarket-uri şi nu au nici miros sau gust precum cele naturale”, a mai spus Călin Marian.
Referitor la viitoarele producţii de tomate, cei de la Peşteana sunt optimişti. “Ne dorim să avem roşii de calitate, în primul rând, dar şi să fim cât mai corecţi cu acest sprijin primit de la stat. Producţia estimată este de circa 350 de tone pe an şi intenţionăm să producem inclusiv în luna noiembrie. Până în prezent am făcut acest lucru şi sper să reuşim şi de acum încolo. Distribuţia se face prin magazinele proprii, supermarket-urile din judeţ, dar şi prin platformele marilor magazine din Cluj, Târgu-Mureş, Timişoara şi Lugoj”, a precizat Alexandra Rudean (foto), administratorul Complexului fermelor ADO. Mai trebuie spus că proiectul de la Peşteana s-a implementat din bani europeni accesaţi prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR) şi reprezintă exemplul unei afaceri de succes.