Proiecte de 25 de milioane de lei din fonduri europene pentru Orăştie şi Uricani
Municipiul Orăştie şi oraşul Uricani vor primi finanţare nerambursabilă pentru două proiecte de regenerare urbană. Este vorba de transformarea a două zone industriale, degradate şi abandonate, în spaţii verzi şi de agrement.
„Condiţii excesive la acordarea banilor”
Ieri, la Consiliul Judeţean (CJ) Hunedoara, primarul municipiului Orăştie, Ovidiu Bălan şi primarul oraşului Uricani, Dănuţ Buhăescu, au semnat contractele de finanţare a celor două proiecte cu directorul Agenţiei Regionale de Dezvoltare (ADR) Vest, Sorin Maxim. Acesta din urmă a arătat că ambele proiecte, cu o valoare totală de 25 de milioane de lei, au fost admise pentru finanţare din prima, deoarece documentaţia a fost întocmită corect şi nu a avut nevoie de modificări.
Primarul Ovidiu Bălan a subliniat că proiectul face parte din strategia de dezvoltare a municipiului Orăştie pe 2014-2020, aprobată în Consiliul local, fiind important că a reuşit să obţină această finanţare. Efortul făcut de administraţia locală din Uricani a fost unul mare pentru a obţine aceste fonduri, date fiind condiţiile excesive de eligibilitate a proiectelor, a mai spus primarul Dănuţ Buhăescu. Ambii edili au prezentat calendarul după care vor fi implementate cele două proiecte, următorul pas după semnarea contractelor de finanţare fiind întocmirea proiectelor tehnice. Prezent la parafarea contractelor de finanţare, preşedintele PSD Hunedoara, deputatul Laurenţiu Nistor, i-a îndemnat pe primarii din judeţ, indiferent de culoarea lor politică, să atragă proiecte cu finanţare europeană şi să nu mizeze doar pe „mila de la Guvern”.
Teren de sport multifuncţional
Proiectul „Amenajarea de spaţii verzi publice cu acces nelimitat în zona urbană degradată «Stadion Mecanica» din Orăştie” are un buget total de 14,2 milioane de lei, din care 12 milioane de lei sunt din finanţare nerambursabilă, iar restul va fi contribuţia din bugetul localităţii. Perioada de implementare a proiectului este de trei ani şi două luni. Acesta presupune amenajarea unei suprafeţe de 3,5 hectare de spaţii verzi noi, se vor moderniza 1,21 kilometri de stradă urbană şi se vor crea un teren multifuncţional pentru sport, un loc de joacă pentru copii, o zonă de fitness, un skatepark, o scenă pentru activităţi culturale şi o fântână arteziană. Cât priveşte Stadionul Mecanica, primarul Ovidiu Bălan a afirmat că va fi reabilitat din fonduri de la bugetul local, acesta nefiind prins în proiect.
Sumă dublă faţă de bugetul propriu
Proiectul din Uricani va fi implementat pe o perioadă de doi ani şi patru luni, bugetul total alocat fiind de 11,3 milioane de lei, din care 11 milioane de lei vor fi din fonduri nerambursabile, restul, din contribuţia de la bugetul oraşului. Lucrările vizează refacerea unei suprafeţe de 2,073 hectare, neutilizată, de pe malul Râului Jiul de Vest şi transformarea acestei zone în spaţiu de promenadă şi agrement. Primarul oraşului Uricani a mai arătat că în acea zonă au fost depozitate deşeuri de steril, aceste terenuri urmând să fie ecologizate. Tot de la edilul oraşului am aflat că finanţarea europeană obţinută are o valoare dublă faţă de veniturile proprii la bugetul Uricaniului.
Cele două proiecte vor fi implementate cu fonduri europene nerambursabile acordate prin Regio – POR 2014-2020, axa prioritară 5, prioritatea investiţiilor fiind zonele urbane abandonate. Pentru proiectele din acest domeniu au fost alocate 10,59 milioane de euro, jumătate din aceşti bani fiind obţinuţi, în urma unei competiţii, de proiectele primăriilor din Uricani şi Orăştie.