„Hunedoara lirică” aduce în judeţ solişti de operă celebri la nivel mondial
Natalia Bumbac
Reprezentanţii Consiliului Judeţean (CJ) Hunedoara au prezentat ieri, într-o conferinţă de presă, programul şi invitaţii care vor participa la festivalul de operă în aer liber din această vară. Potrivit vicepreşedintelui instituţiei, Daniel Andronache (foto), manifestarea se va intitula „Hunedoara lirică”, iar pe scenele spectacolelor programate în perioada 16 – 20 iulie în municipiile Deva, Hunedoara şi Petroşani, vor urca nume sonore ale genului la nivel internaţional. Organizatorul principal al evenimentului va fi Teatrul de Artă din Deva, sub îndrumarea solistului de operă de renume mondial, Theodore Coresi.
Se aşteaptă o singură confirmare
Totodată, Daniel Andronache a subliniat că evenimentul trebuie să devină un brand cultural al judeţului, care va creşte de la un an la altul. „Este un proiect ambiţios şi ne dorim să ajungă unul de tradiţie, un reper în Europa culturală. Am încercat să punem în valoare locuri cât mai reprezentative, cum ar fi Castelul Corvinilor din Hunedoara sau Cetatea Devei. Ne vom îndrepta şi spre Petroşani, unde sunt foarte mulţi melomani. Ne propunem ca acest festival să devină un brand al judeţului Hunedoara şi să atragem spectatori din toată ţara”, a declarat vicepreşedintele CJ Hunedoara. Daniel Andronache a mai arătat că programul evenimentului a fost definitivat în proporţie de 80 la sută, fiind aşteptată o singură confirmare de participare din partea Operei Rock din Budapesta.
Pentru a îndeplini misiunea de atracţie turistică a festivalului „Hunedoara lirică”, în organizarea evenimentului a fost cooptată şi Agenţia de Dezvoltare Economico-Socială Hunedoara (ADEH), care are printre atribuţii promovarea turistică a judeţului. Astfel, Radu Barb, directorul ADEH, a precizat că spectatorii veniţi din alte judeţe pentru a asista la serile de operă vor avea la îndemână toate informaţiile necesare despre ofertele de cazare şi masă, precum şi oferta obiectivelor turistice din judeţ. „ADEH va avea un site de unde turiştii vor putea obţine toate informaţiile necesare, corecte, despre serviciile pe care le oferă agenţii economici de profil din judeţul Hunedoara”, a arătat directorul ADEH.
Festivalul debutează la Petroşani
În ceea ce priveşte repertoriul manifestării, aceasta cuprinde două producţii, respectiv „Tosca” de G. Puccini şi „Rigoletto” de Giuseppe Verdi, precum şi spectacole cu fragmente din arii celebre. „Ne-am axat pe artişti de notorietate ai scenei de operă internaţională. Am ales două opere importante, iar ariile din opere vor fi un corolar al festivalului. Mă bucur că teatrul din Deva, un teatru de proiect, se implică direct în realizarea unui asemenea festival”, a afirmat directorul Teatrului de Artă din Deva, Mihai Panaitescu.
Între soliştii care vor evolua în serile de spectacole ale festivalului se numără: Julia Novikova, Anoosha Golesorkhi, Catarina Lal, Andrji Shkurhan, Hector Lopez, Theodore Coresi, Cosmin Ifrim, Sanja Anastasia, Plamen Kumpikov, Marco Ascani, Valentin Marele sau Andrei Ivan şi vor fi acompaniaţi de Orchestra „Mihail Jora” din Bacău. Despre Julia Novikova organizatorii susţin că, datorită celebrităţii sale mondiale, participarea ei ar putea atrage atenţia presei internaţionale asupra evenimentului din judeţ.
Festivalul va debuta la Petroşani, în 16 iulie, cu o Gală de Operă, spectacol care se va relua la Deva, în 17 iulie. Pentru 18 şi 19 iulie sunt programate alte două spectacole la Deva, printre care opera „Rigoletto”, iar pentru 20 mai, melomanii sunt aşteptaţi în municipiul Hunedoara, la Castelul Corvinilor cu opera „Tosca”.
O contribuţie esenţială în organizarea evenimentului o are solistul de operă Theodore Coresi, care a uzat de toate relaţiile pe care le are în lumea muzicii clasice pentru a aduce la festivalul „Hunedoara lirică” voci celebre ale genului. De altfel, Theodore Coresi este cel care cu şapte ani în urmă a venit cu ideea organizării unui spectacol de operă la Castelul Corvinilor, fiind impresionat de acustica bună pe care o are edificiul, acesta fiind punctul de plecare al evenimentului cunoscut publicului cu denumirea „Opera nights”, coordonat şase ediţii de asociaţia non-profit DevArt. Întrebat de ce nu s-a implicat decât în organizarea primei ediţii a festivalului, Theodore Coresi a spus că nu a mai fost invitat, deşi a aşteptat invitaţia.
Trebuie precizat că administraţia judeţeană a venit cu aceste date în contextul în care au existat informaţii că în acest an festivalul de operă în aer liber din judeţ, consacrat sub brandul „Opera nights”, nu va avea loc. În fapt, intenţia administraţiei judeţene a fost de a-şi alege singură organizatorii festivalului, în condiţiile legii, fiind principalul finanţator al evenimentului. Ceea ce a dus la retragerea asociaţiei DevArt, cea care deţine şi drepturile pentru marca înregistrată „Opera nights”, motiv pentru care brandul nu a mai putut fi folosit, fiind aleasă o nouă denumire, cea de „Hunedoara lirică”.