Opera „Cosi fan tutte” cu o echipă de producţie şi distribuţie internaţională
Natalia Bumbac
Teatrul de Artă Deva (TAD) în parteneriat cu Vienna Opera Company pregătesc, în premieră absolută, spectacolul de operă „Cosi fan tutte”, un proiect ambiţios pentru care echipa de producţie nu pregetă nici un efort. Un spectacol care te captivează chiar din faza repetiţiilor, la care, trebuie să recunosc, am avut privilegiul să asist. Aşadar, iubitorii de operă sunt aşteptaţi în data de 30 mai, la premiera spectacolului „Cosi fan tutte”, care se va juca pe scena teatrului devean începând cu ora 19.00.
„Un spectacol accesibil publicului larg”
Spectacolul de operă „Cosi fan tutte” se montează la Deva la iniţiativa directorului TAD, Mihai Panaitescu. Este o premieră absolută în repertoriul instituţiei de cultură, care până acum nu a mai pus în scenă creaţii de acest gen.
„Dacă iubiţi opera, nu pierdeţi cea mai frumoasă şi mai delicată muzică scrisă vreodată de genialul W. A. Mozart «Cosi fan tutte» pe libretul scris de Lorenzo da Ponte. Este prima producţie de operă a TAD, în traducere «Aşa fac toate» sau cu subtitlul «Şcoala amanţilor». Această creaţie face parte din categoria «Opera comica» sau «Opera bufă» bucurându-se de o notorietate foarte mare. Am ales această operă pentru că este accesibilă unui public foarte larg. «Cosi fan tutte» este o dramma giocosa pusă în scenă într-o manieră modernă unde don Alfonso devine patron de pizzerie şi toţi ceilalţi i se subordonează în maniere diferite, neabandonând însă ideea de bază a libretului… adică dragostea. Textul şi muzica formează o dramaturgie muzicală de excepţie. Teatrul nostru şi-a reafirmat tradiţia muzicală cu acest eveniment de marcă”, ne-a spus regizorul Mihai Panaitescu, directorul TAD.
Urmează noi producţii de operă
Spectacolul de operă „Cosi fan tutte” face parte dintr-un proiect mai amplu al teatrului devean, denumit „Laboratorul liric”, sub egida căruia vor fi aduse în atenţia publicului şi alte creaţii. În acest context, Mihai Panaitescu susţine că „Teatrul de Artă din Deva deschide astfel calea producţiilor muzicale, urmând ca în fiecare stagiune să se monteze spectacole de operă, operetă sau musical. Următorul laborator liric organizat de TAD va fi «Don Giovanni» de W. A. Mozart. Iar, unul din dezideratele noastre pe termen mediu este înfiinţarea în parteneriat cu Centrul de Cultură şi Artă al judeţului Hunedoara a unei miniorchestre sau camerate cu ajutorul artiştilor locali.”
Profesionişti de talie internaţională
Succesul spectacolului de operă „Cosi fan tutte” care se va juca la TAD este asigurat de echipa de producţie, formată din profesionişti şi artişti ai genului, îndrăgiţi şi apreciaţi de publicul din toată lumea. În primul rând, este vorba de preşedintele Vienna Opera Company, bassul de talie internaţională Theodore Coresi, care va fi şi capelmaistrul orchestrei şi de soţia acestuia, inegalabila soprană Catarina Lal, fiica apreciatului scriitor hunedorean Romulus Lal, care asigură regia muzicală a producţiei. Despre spectacolul de operă montat la TAD, Catarina Lal spune că este gândit din punct de vedere al distribuţiei şi al orchestrării, încât să poată fi jucat nu doar pe scenele dedicate, ci şi în spaţii neconvenţionale. Mai mult de atât, artista descrie producţia ca fiind una de actualitate, datorită subiectului pe care îl tratează – dragostea şi a elementelor de modernitate incluse în spectacol. Distribuţia rolurilor s-a decis în urma preselecţiilor organizate la Viena şi la Deva, fiind selectaţi artişti din mai multe ţări. Astfel, pe scenă vor evolua Stella Kavvadia Alevra (Grecia), Cristina Chitimia-Cristache (Bucureşti), Anna Ildikó Kiss (Luduş), Andreea Ghidu (Iaşi), Valentin Marele (solist la Opera Braşov), Marco Ascani (Italia), Elmas Zeynep Mehmet (Bucureşti), Maria Duţu (Oradea), Andreea Teodora Gavriluţi (Iaşi), Andrei Yvan (Opera Freiburg, Germania), Ioachim Stănilă (Opera Braşov), Yalçin Recep (Medgidia), acompaniaţi la pian de Ayako Ono (Japonia), precum şi de instrumentişti de la Opera din Bacău. De asemenea, din echipa de producţie fac parte mai mulţi profesionişti de marcă. Astfel, asistenţa de regie va fi asigurată de Cristina Cotescu, de la Opera Naţională Bucureşti, scenografia – Vioara Bara, de la Teatrul „Regina Maria” Oradea, regia artistică – Mihai Panaitescu. Biletele pentru spectacolul de operă „Cosi fan tutte” pot fi achiziţionate de la casieria TAD, costul acestora fiind de 30 de lei şi de 15 lei pentru elevi, studenţi şi pensionari.