Concursul „Trofeul micului cititor“ şi-a desemnat câştigătorii
Concursul „Trofeul micului cititor“, ajuns la cea de-a a XXXVII-a ediţie, a scris deja istorie în materie de concursuri care să-i atragă pe copii spre lectură, putând fi numită cea mai longevivă competiţie iniţiată şi organizată de Biblioteca Judeţeană „Ovid Densusianu“.
Anul acesta, mai mult ca oricând, concursul amintit şi-a dovedit popularitatea prin prezenţa în număr mare a publicului hunedorean, în Sala Mare a Teatrului de Artă Deva. Manifestarea a fost presărată cu momente artistice susţinute de grupul de gimnastică aerobică al Colegiului Naţional Sportiv „Cetate“ Deva şi toţi copiii prezenţi au primit din partea instituţiei de cultură baloane şi dulciuri.
Laureaţii ediţiei
La secţiunea Cel mai bun autor de cărţi pentru copii, trofeul a mers la Marian Godină, pentru cartea „În misiune cu Marian”, apărută la Curtea Veche Publishing, în anul 2016. „Autorul dovedeşte prin volumul său faptul că a găsit drumul spre sufletul şi mintea copiilor, faţă de care nutreşte o afecţiune specială ce răzbate din fiecare pagină a cărţii sale. Scrisă într-un stil alert, accesibil celor mici, cartea este un atractiv dialog dintre micuţul Luca şi poliţistul rutier Marian despre circulaţia cu automobilul, despre poliţişti, despre regulile care trebuie respectate, despre legislaţia rutieră, despre prietenie, toate pe înţelesul copiilor. Cartea are, în acest fel, un remarcabil rol educativ, copiii fiind educaţi să fie pietoni şi viitori conducători auto disciplinaţi“, a apreciat Sebastian Bara (foto în stânga), managerul Bibliotecii Judeţene.
La secţiunea Cel mai bun ilustrator de cărţi pentru copii, câştigătoarea ediţiei a fost desemnată Doina Zavadschi, pentru ilustraţiile volumului „Erus şi Valea Răbdării” de Alec Blenche, apărută tot la Curtea Veche Publishing din Bucureşti. „Autorul este consilier în nutriţie şi fondatorul site-ului ViataVerdeViu. Este o carte despre o lume bună, despre dragostea pentru natură, despre prietenie şi principalele virtuţi omeneşti. Caracterul educativ al cărţii este subtil transmis şi prin intermediul imaginilor viu colorate, cu personaje expresive, cu armonii cromatice inspirat realizate“, a mai spus Sebastian Bara.
Cea mai bună editură de cărţi pentru copii s-a stabilit a fi Curtea Veche Publishing. Iren Arsene a reuşit să transforme editura pe care o conduce într-o veritabilă instituţie de cultură din România. Pe lângă apariţiile destinate publicului matur, Curtea Veche Publishing a ştiut să vină şi spre segmentul de cititori cu vârsta cea mai fragedă – copiii – un public nu mai puţin exigent care apreciază aşa cum se cuvine titlurile din colecţiile „Cărţile copilăriei” şi „Cărţi pentru copii” ale editurii.
De asemenea, a devenit deja o tradiţie ca, odată cu decernarea celor trei trofee, Biblioteca Judeţeană să acorde în fiecare an un trofeu special şi pentru Cel mai fidel cititor. Anul acesta, trofeul respectiv i-a revenit lui lui Lucas David Popescu (foto în dreapta), elev al clasei a VI-a, de la Colegiul Naţional Pedagogic „Regina Maria” Deva.
La finalul manifestării, managerul Bibliotecii Judeţene „Ovid Densusianu“ a mulţumit cadrelor didactice hunedorene pentru munca depusă alături de elevii lor, pentru a-i face să îndrăgească lectura.