Spitalul din Brad nu se confruntă cu exodul cadrelor medicale
Guvernanţii speră ca prin majorările salariale oferite cadrelor medicale să împiedice sau măcar să reducă plecările acestora în străinătate. La Spitalul Municipal Brad, situaţia nu este una stringentă, aşa cum se poate întâlni la multe unităţi sanitare din ţară, care din pricina lipsei de personal au secţii pe care ar putea pune lacătul.
„Avem la spitalul nostru 28 de medici activi, angajaţi cu normă întreagă, şi un medic cu jumătate de normă. Acestora li se adaugă cinci rezidenţi, care vor veni în locul doctorilor care vor ieşi la pensie, la secţiile Pediatrie, Psihiatrie Infantilă, ORL, Interne şi Dermatologie, plus medici care au contract de prestări servicii pentru efectuare de gărzi. Nici pe partea de Urgenţe nu suntem descoperiţi, aici existând patru medici. Având program administrativ, calitatea mea de medic de urgenţă nu mi-o pot pune în slujba instituţiei decât sub formă de gărzi. Pentru posturile de asistente avem solicitări de angajare mai multe decât locurile pe care le putem asigura, aşa că deja s-ar putea afirma că au ajuns un mit acele impacientări legate de plecarea din România, în masă, a asistentelor medicale. Mai rulăm şi un program de voluntariat pentru persoanele care termină studiile unei şcoli postliceale sanitare, deci nu ne putem plânge de mână de lucru. Referindu-mă la creşterile salariale, cred că îi vor face pe cei care au luat în calcul plecarea în alte ţări să se gândească de două ori. Mai vreau să adaug că nu am avut cazuri în care din pricina plecărilor din spital să ne fi confruntat cu o situaţie de avarie în ce priveşte asigurarea actului medical”, a afirmat dr. Lucian Miron (foto), directorul medical al Spitalului Municipal Brad.
Pe de altă parte, pentru a încuraja venirea medicilor noi şi totodată a le facilita şederea, primăria municipiului le oferă locuinţe de serviciu din fondul locativ de stat. Au fost prevăzute trei apartamente pentru funcţionari publici şi personalul de specialitate din cadrul unităţii spitaliceşti, iar cheltuielile pe care aceştia trebuie să le suporte sunt minime. Lunar, se achită doar contravaloarea utilităţilor şi o chirie modică, în cuantum de 100 de lei. În momentul de faţă mai este disponibilă o singură locuinţă, în eventualitatea unei posibile solicitări.