Actualitate

Întrunirea Comitetului judeţean pentru zona montană

Natalia Bumbac

Prefectul judeţelui Hunedoara, Fabius Tiberiu Kiszely (foto), a găzduit ieri prima întrunire a Comitetului judeţean pentru zona montană. Acest organism a fost înfiinţat în aprilie 2017, are în componenţa sa mai multe instituţii şi are rolul de a identifica şi de a încerca să găsească soluţii la problemele cu care se confruntă unităţile administrativ teritoriale din zona montană a judeţului. Asta în condiţiile în care, judeţul Hunedoara are un relief montan în proporţie de peste 70 la sută, fiind al treilea judeţ cu o suprafaţă montană atât de mare într-un clasament la nivel naţional.
Conform declaraţiei prefectului Fabius Tiberiu Kiszely în urma discuţiilor de ieri de la şedinţa Comitetului sus-numit, principala problemă care s-a desprins a fost necesitatea modificării Legii Muntelui. Mai concret, este nevoie ca mai multe localităţi din judeţ să fie reintroduse în lista celor care fac parte din zona montană, pentru ca acestea să poată beneficia de avantajele oferite de un asemenea statut. Unul dintre avantaje ar fi nivelul mai ridicat al subvenţiilor pentru agricultori şi fermieri. Totodată, le dă posibilitatea să acceseze fonduri europene special destinate localităţilor din zonele montane, unde nu există o concurenţă foarte mare, fiind depuse cereri de finanţare mai puţine faţă de totalul sumelor disponibile. În prezent, din lista localităţilor montane fac parte 45 de comune şi oraşe din judeţ, câteva dintre ele precum Haţeg, Teliucu Inferior, Romos sau General Berthelot, fiind scoase printr-un Ordin de ministru din 2007. Deşi îndeplinesc condiţiile pentru a fi trecute în acest registru.
La întrunirea de la Prefectura judeţului Hunedoara au participat şi membrii filialei judeţene a Forumului Montan din România.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura