Interviu

Artişti din 15 ţări, de pe patru continente, pe scenele Festivalului „Hunedoara lirică”

Interviu cu Mihai Panaitescu, managerul Teatrului de Artă Deva

Adriana Năstase

– Hunedorenii aşteaptă cu nerăbdare prima ediţie a Festivalului „Hunedoara lirică”. Cum staţi cu pregătirile pentru eveniment?
– Un festival la acest nivel artistic presupune mult mai multe lucruri decât reprezentaţia pe scenă. În primul rând, sunt repetiţii. În urmă cu 10 zile a început să repete cu Filarmonica Mihail Jora. Dirijorul Juan Cantarell a venit de la Barcelona, a repetat cu orchestra, iar de cinci zile este la Oradea, unde repetă cu o mare parte a Corului Festivalului. Trebuie să precizez despre Corul Festivalului, că este format din 55 de persoane, artişti de la mai multe coruri, mai exact, cel al Universităţii de Artă din Oradea, de la Filarmonica din Oradea, şi al Filarmonicii din Debrecen, la care se adaugă Corul Lira, de la Colegiul Sigismund Toduţă, condus de profesorul Călin Sân. Toate reprezentaţiile necesită repetiţii care se fac în teatru, în aer liber, la nivel personal. Nivelul desfăşurării de forţe este impresionant. Artiştii care vor apărea pe scenele festivalului nostru vin din 15 ţări, de pe patru continente, Europa, America de Sud, America de Nord, Asia. Nu ştiu dacă judeţul Hunedoara a avut vreodată o manifestare culturală de o asemenea amploare. Noi nu ne dorim decât ca publicul să fie receptiv şi să aprecieze efortul artiştilor de a participa la acest festival. Mulţi dintre ei sunt pentru prima dată în Europa de Est, sau în România. Cred că vor fi încântaţi, mai ales că locaţiile în care se desfăşoară festivalul sunt fabuloase. Mă refer la Castelul Corvinilor, Palatul Magna Curia, inclusiv Teatrul de Artă Deva, cu o sală cu o acustică excepţională.
– Ce este inedit la festivalul Hunedoara lirică?
– Ineditul festivalului e legat de faptul că, pentru prima dată într-un festival de operă şi muzică clasică avem trei secţiuni. Operă clasică, musical şi o parte simfonică. Aria în care se desfăşoară evenimentul ajunge şi la poalele Parângului, la Petroşani. Punem judeţul pe harta culturală a lumii. Muzica uneşte, este un liant, ne poate face mai buni, nu mai sunt diferenţe între etnii, crezuri politice. Acest festival este printre cele mai importante din ţară, după Festivalul „George Enescu”. El poate deveni un brand pentru judeţul Hunedoara. Nivelul artistic este unul ridicat. Partea de operă este susţinută de trei capodopere, Tosca, Rigoletto şi Cosi fan tutte. Partea de musical este asigurată de Zrinyi1566, opera rock din Budapesta. Partea simfonică, de Orchestra de tineret din Haga. Sunt şase spectacole, şapte reprezentaţii în total.
– Cine a hotărât ce artişti vin la Hunedoara lirică?
– Marele merit este al lui Theodore Coresi, consilierul meu şi al teatrului pe probleme muzicale, fără retribuţie. Este un colaborator mai vechi al nostru. Suntem onoraţi de prezenţa lui, el fiind directorul artistic al festivalului şi selecţioner. E bine să fie oameni bine pregătiţi. Eu sunt absolvent de Arte şi doctorand în Arte, dar e mai bine să fie oameni bine pregătiţi, cu state vechi.
Teatrul de Artă Deva participă cu o producţie proprie, Cosi fan tutte, la a cărei producţie am colaborat cu Theodore Coresi.
– Unde se găsesc biletele pentru eveniment?
– Biletele pot fi procurate de la Agenţia teatrului din Deva, de la Centrul de informare turistică din municipiul Hunedoara, de la Teatrul din Petroşani şi de pe bilete.ro. Există un site www.hunedoaralirică.ro de unde pot fi culese mai multe informaţii despre spectacolele din cadrul festivalului.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura