Actualitate

Ziua porţilor deschise la şantierul arheologic Alun

Cetatea dacică Piatra Roşie, un obiectiv istoric mai puţin cunoscut vizitatorilor, şi rezultatele săpăturilor efectuate în şantierul arheologic situat în apropierea acesteia, vor fi prezentate turiştilor care se vor afla astăzi în zona localităţii Alun, cu ocazia manifestării „Ziua porţilor deschise’’ ce este organizată de Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane (MCDR) Deva.
„Cu această ocazie va putea fi vizitat şantierul Alun, amplasat pe o terasă antropică aflată la sud de cetatea dacică Piatra Roşie. Aici vor fi prezentate unităţile de cercetare investigate în campania din acest an, stadiul cercetărilor sitului, precum şi istoria locului. La Pensiunea Dacica, din localitatea Alun, vor fi expuse cele mai importante artefacte descoperite în campania 2017“, a declarat Daniel Iancu, purtătorul de cuvânt al MCDR Deva. Cercetarea arheologică de pe şantierul de la Alun s-a desfăşurat cu studenţi de la specializarea Istorie-Arheologie din cadrul Universităţii de Vest din Timişoara.
Cetatea dacică Piatra Roşie face parte din sistemul de fortificaţii din Munţii Orăştiei. Obiectivul este amplasat pe o stâncă din Munţii Şureanu, numită „Piatra Roşie“, accesul fiind posibil doar pe una dintre laturile acesteia, din cauza prăpastiei care o înconjoară. În anul 1999, Cetatea Piatra Roşie a fost inclusă în patrimoniul mondial UNESCO, alături de cetăţile dacice Sarmizegetusa Regia, Costeşti-Cetăţuie, Costeşti-Blidaru, Băniţa şi Căpâlna. (Sorin Blada, Agerpres)

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura