Un specialist hunedorean în probleme financiar-fiscale trage un semnal de alarmă. Guvernanţii se joacă, iar, cu nervii şi banii contribuabililor
„Obiectivul nostru major va fi să ajutăm contribuabilii“, sunt cuvintele lui Dan Manolescu, ales preşedintele Camerei Consultanţilor Fiscali din România la Conferinţa din 22 aprilie a.c.
Încă o dată nervii contribuabililor sunt puşi la grea încercare. Şi nu numai nervii, dar şi banii acestora. Orice business – plan făcut, orice previziune, orice intenţie de reorganizare sau reorientare a afacerii, toate sunt sortite pieirii. Nimic nu mai bate cu nimic, înţelegerile contractuale se duc pe apa sâmbetei, rămâne în picioare doar Măria-sa Statul, prin mâna sa dreaptă, numită ANAF.
Ce soluţii de optimizare fiscală să mai dai societăţilor/clienţilor? Ce şi cu cine să discuţi la organele fiscale referitor la noua „găselniţă“ a ANAF-ului privitoare la plata defalcată a TVA? Ce să răspunzi la întrebările disperate ale oamenilor de afaceri?
Eventual, să le spui că:
1. Statul va avea posibilitatea de a utiliza banii contribuabililor, în cele mai multe situaţii aceşti bani fiind împrumuturi de la bănci;
2. Vor contribui la asigurarea obţinerii unor comisioane în plus, de către bănci (săracele, unele chiar au fost în pierdere), pentru plata defalcată suma/bază TVA întru-un cont bancar şi TVA în alt cont bancar; practic comisioanele se vor dubla;
3. Va fi restrânsă libertatea unui contribuabil de a-şi gestiona propria afacere;
4. Va fi necesară o persoana/salariat care să se ocupe de evidenţa strictă a încasării şi plăţii TVA;
5. Va trebui să mai plătească pentru modificarea programului informatic de evidenţă contabilă şi să îşi facă socotelile cu disponibilităţile băneşti pornind şi sfârşind cu TVA-ul.
Restul, business, dezvoltare, profit, dividende…amintiri.
Şi ca să închei cu cele citate la început. Cred că este necesară o poziţie tranşantă din partea organismului profesional ai cărui membrii se lovesc de efectele acestei „nopţi a minţii“ care i-a cuprins pe guvernanţii noştri. Ziarele, televiziunile, reţelele de socializare ar trebui să fie populate de un mesaj clar al CCF, ca organism de elită în peisajul fiscal românesc.
Trebuie să facem ceva cu toţii! Nu suntem orbi, surzi şi nepăsători, acceptând să fim călcaţi în picioare de o gaşcă de persoane iresponsabile, neşcolite şi slab pregătite profesional şi intelectual!
Cristina Daniela Luca, consultant fiscal