Situaţie fără precedent la Penitenciarul Bârcea Mare: Un singur gardian păzeşte câteva sute de deţinuţi!
Penitenciarul Bârcea Mare funcţionează cu mai puţin de jumătate din numărul necesar de angajaţi. Un gardian este nevoit să supravegheze singur câteva sute de deţinuţi. Iar, absurdul situaţiei este că tot un singur gardian, teoretic, ar trebui să se afle concomitent în două posturi diferite. Şi la capitolul salarizare angajaţii din penitenciare se consideră discriminaţi, după ultimele modificări legislative în domeniu. Problemă care pare a se situa pe locul doi după criza de personal cu care se confruntă acest sector, afirmă reprezentanţii Penitenciarului Bârcea Mare.
Gardian atacat de deţinut
„Este ceva fără precedent. Lucrez de 24 de ani în sistem, dar nu ne-am confruntat cu aşa ceva. Dacă ne-am resemnat că paza se face şi cu deţinuţi, acum nu mai avem gardieni să-i punem pe secţii. S-a ajuns ca un supraveghetor să păzească sute de oameni, care nu au cel mai bun comportament. Regimul de la penitenciarul nostru presupune uşile de la celule deschise de dimineaţă, iar deţinuţii merg liberi unde au nevoie şi un singur gardian este între ei… Acum, un om trebuie să stea pe două posturi diferite. Cea mai acută problemă este lipsa de personal. În decurs de o săptămână, 16 colegi şi-au depus dosarele de pensionare, în frunte cu directorul penitenciarului. Un număr de 16 oameni înseamnă foarte mult! Am notificat conducerea unităţii că nu mai facem ore suplimentare. Avem concedii restante. După standardele europene ar trebui să fim 400 de angajaţi şi suntem sub 200 în prezent. Chiar şi medicul unităţii a demisionat. Trebuie să le acordăm deţinuţilor asistenţă medicală, nu putem să-i ducem pe toţi la urgenţă. Nu ştim ce vom mai face în continuare”, a declarat Nicolae Grosu, preşedintele Sindicatului independent „Vulturul” – Bârcea Mare. Acesta a mai spus că slăbiciunile sistemului penitenciar sunt percepute ca atare de deţinuţi. Prin urmare, există din ce în ce mai multe cazuri de nesupunere din partea lor, gardienii sunt ultragiaţi, recent unul fiind atacat de către un condamnat. Personalul este surescitat şi uzat psihic, a mai arătat Grosu, în decurs de un an existând două cazuri de sinucideri în sistemul penitenciar naţional.
Pregătiţi pentru proteste
Pentru a atrage atenţia asupra problemelor cu care se confruntă, sindicaliştii au stabilit un calendar de proteste. „În 16 august, dacă ne va aproba Primăria Deva, vom protesta în faţa penitenciarului. Pentru 17 august avem în plan să pichetăm Ministerul Justiţiei. Vor urma şi alte acţiuni de acest fel”, a afirmat Nicolae Grosu.
În acelaşi registru, sindicaliştii de la Penitenciarul Bârcea Mare au întocmit o listă de revendicări pe care speră să le obţină din partea conducerii Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor şi a guvernanţilor. Totodată, aceştia au atras atenţia asupra faptului că sistemul penitenciar este cea mai sindicalizată instituţie publică din ţară, cu un procent de 90 la sută dintre salariaţi având calitatea de membri sindicali. Iar, pregătirile pentru proteste „nu sunt în van şi niciodată nu am ieşit în stradă pentru revendicări minore. Întotdeauna ne-am mobilizat când cuţitul a ajuns la os, când toate demersurile normale au eşuat, mereu am făcut ceea ce am spus că facem şi întotdeauna am obţinut ceea ce am cerut. Pentru că nu cerem nimic altceva decât respectarea legii! La fel va fi şi acum. Indiferent de preţ, indiferent de cât va dura!”, se arată în comunicatul transmis de preşedintele sindicaliştilor de la Penitenciarul Bârcea Mare.