Actualitate

Fabrica distrusă în totalitate, peste 120 de oameni rămaşi fără locuri de muncă!

Natalia Bumbac

Incendiul de la fabrica Terpena din Orăştie, unde se produceau uleiuri esenţiale din plante, a fost declarat lichidat ieri la ora 12.00, efectele acestuia fiind devastatoare. Aproape toată fauna din pârâul Orăştioara a pierit ca urmare a poluării apelor şi a existat riscul ca norul de fum să altereze calitatea aerului din zonă. Peste 120 de oameni au rămas fără un loc de muncă, iar un angajat de 27 de ani se află în stare critică în spital după ce a suferit arsuri pe 80 la sută din corp.
Nivel crescut de dioxid de sulf în aer
Ieri, prefectul judeţului Hunedoara, Fabius Tiberiu Kiszely, împreună cu reprezentanţi ai Gărzii de Mediu şi ISU Hunedoara, au prezentat efectele dezastrului de la Orăştie, după evaluările făcute de instituţiile competente. În timpul arderii, cantităţi semnificative din substanţele folosite în producţia fabricii au ajuns în pârâul Orăştioara, provocând poluarea excesivă a apei, ceea ce a dus la moartea a tot ce era viu în apă, a arătat Robert Szep, comisar general adjunct al Gărzii de Mediu Hunedoara. De asemenea, s-au degajat în aer compuşi chimici periculoşi, care, din fericire, datorită direcţiei vântului, au fost dispersaţi în atmosferă, la înălţimi foarte mari, neajungând în oraş. Robert Szep a precizat că au fost înregistrate în aer la momentul arderii cantităţi mari de dioxid de sulf (de şapte ori mai mare decât nivelul admis), benzen şi compuşi organici volatili. Totodată, exista pericolul ca poluarea de pe Orăştioara să ajungă în Râul Mureş, apa pârâului fiind extrem de alcalină. Pentru a evita acest lucru, cei de la Apele Române au montat baraje de retenţie pe cursul pârâului şi la confluenţa cu Mureşul reuşind să capteze mare parte din substanţele poluante.
Din cauza incendiului, staţia de tratate a apelor, situată la câteva sute de metri de fabrică, a rămas fără curent electric, fiind pornită cu generatoare. În plus, autorităţile locale au urmărit ca staţia să preia cât mai puţin din apele poluate, pentru că poluanţii rezultaţi din arderi ar fi putut distruge mecanismele de epurare biologică şi bacteriile folosite în acest proces.
Cu risc crescut de incendiu
Fabrica de la Orăştie era catalogată de către autorităţile de control de nivel SEVESO, din punct de vedere al riscurilor privind incendiile şi poluarea mediului, dat fiind specificul activităţilor. Problema este că unitatea nu avea actualizate documentaţiile privind autorizaţiile de mediu şi protecţie împotriva incendiilor, au arătat reprezentanţii Gărzii de Mediu şi ISU. La verificările din acest an, unitatea a fost amendată cu 20.000 de lei de către inspectorii ISU şi cu 30.000 de lei de către cei de la Mediu.
Cauzele producerii incendiului sunt cercetate acum de mai multe autorităţi, mai ales că un angajat al fabricii a fost rănit grav în urma deflagraţiei. Atât pompierii cât şi poliţiştii, procurorii, dar şi inspectorii de Muncă fac anchete în acest sens. În plus, a fost solicitată o expertiză a INSEMEX-ului de către poliţişti. „Ni s-a solicitat o expertiză la faţa locului, mâine (n.r. 14 septembrie) vom trece la întocmirea ei”, a precizat George Artur Găman, directorul general al INSEMEX.
Oamenii din zonă, evacuaţi
Din datele oferite de reprezentanţii ISU Hunedoara, incendiul a izbucnit marţi, în jurul orei 16.50, într-o hală de producţie şi s-a extins cu repeziciune din cauza substanţelor uşor inflamabile aflate în acel spaţiu. Din declaraţia reprezentantului ISU, lt.col. Claudiu Achim, prim-adjunct al inspectorului şef al ISU Hunedoara, în incinta fabricii se aflau 13.000 de tone de uleiuri esenţiale, care au ars în totalitate. Pompierii au ajuns după 10 minute de la primirea apelului prin 112, focul fiind generalizat la clădirea cu mai multe etaje din curtea fabricii. Echipele de stingere au acţionat defensiv, încercând să limiteze incendiul care se manifesta extrem de violent. Incendiul a fost stins ieri, în jurul orei 12.00, zona fiind supravegheată în continuare. În noaptea dintre marţi spre miercuri, Comitetul local al municipiului Orăştie a decis evacuarea a peste 370 de oameni din imobilele aflate la aproximativ 700 de metri de fabrică. Mulţi dintre ei au înnoptat la rude, în timp ce alte persoane au fost cazate la sala de sport din municipiu. În cursul zilei de ieri, aceştia au putut reveni acasă. Tânărul care a suferit arsuri de gradul patru pe aproape tot corpul a fost transferat la un spital din Timişoara, ieri fiind supus unei intervenţii chirurgicale. Acesta era angajat ca muncitor în hala de producţie.
Aşteptau la poarta fabricii
Totuşi, cea mai tristă imagine a zilei de ieri, de după incendiul de la fabrică, a remarcat-o primarul municipiului Orăştie, Ovidiu Bălan, implicat în coordonarea acţiunilor din noaptea dezastrului. Acesta a declarat ieri că „imaginea cea mai tristă a acestei zile (miercuri, n.r.) am avut-o în cursul dimineţii, când i-am văzut pe angajaţii societăţii aşteptând la poarta fabricii, distrusă aproape în totalitate.”
Fabrica Terpena din Orăştie producea uleiuri de esenţă din plante, folosite în industria farmaceutică şi cosmetică, iar numărul angajaţilor depăşea 120, fiind apreciată ca o firmă importantă în localitate.
În operaţiunile de stingere a incendiului au fost implicaţi 50 de pompieri hunedoreni, precum şi din judeţele Alba, Sibiu, Timiş şi Gorj, care au intervenit cu 12 autospeciale cu apă şi spumă.

One thought on “Fabrica distrusă în totalitate, peste 120 de oameni rămaşi fără locuri de muncă!

  • Pompierii. Pentru o fabrica cu risc crescut de incendii se ia masura amendarii pentru unele nereguli, iar pentru un bar s-a luat masura sistarii activitatii pana la remedierea deficientelor constatate. E bine. Rezultatul masurilor preventive se vede in fotografiile din articol. Felicitari pentru profesionalismul domnilor/doamnei inspector de la Grupul de pompieri Deva.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura