Actualitate

Mineri prinşi în infern

Maximilian Gânju

Trei ortaci de la Mina Lupeni au fost surprinşi de o surpare care s-a produs în subteran, în timp ce munceau într-un abataj frontal, la 330 de metri în adâncul pământului. Pentru salvarea lor se fac eforturi supraomeneşti. Salvatorii sapă şi cu mâinile goale pentru a-şi scoate în viaţă camarazii.
Căile de acces, blocate
Accidentul colectiv de muncă s-a produs în abatajul frontal panou 7C, stratul 3, bloc IV, orizont 330, de la EM Lupeni, iar o echipă formată din 11 mineri a fost surprinsă de o surpare produsă în urma deranjării susţinerii abatajului. Opt ortaci au scăpat, dar alţi trei n-au mai reuşit să iasă din surpare. Imediat, în subteranul exploatării au coborât două echipe de salvare, una a minei şi cealaltă formată din salvatori minieri profesionişti de la Salvamin. Aceştia au evaluat situaţia şi au descoperit că prăbuşirea a blocat ambele căi de acces ale abatajului şi se întinde pe circa 24 de metri, până în zona unde sunt cei trei ortaci. Salvatorii au reuşit să-i audă pe doi dintre minerii blocaţi în surpare, să vorbească cu ei şi să-i liniştească până când se ajunge la ei.
Misiune imposibilă
Operaţiunea de salvare părea ieri seară una imposibilă în condiţiile în care în circa două ore s-a avansat doar trei metri, între 31 de stâlpi de susţinere, iar până la victime mai erau încă circa 20 de metri de prăbuşire. Salvatorii şi minerii care ajută în subteran la operaţiune trebuie să decolmateze zona, să facă susţinerea galeriei şi abia apoi să sape în continuare. Ortacilor din spatele zidului de cărbune li se împingea aer cu un compresor astfel încât să reziste până când se ajunge la ei.
Ce s-a întâmplat?
Sursele noastre spun că ortacii au fost trimişi ”să recupereze” materiale şi chiar stâlpii de susţinere. Este o practică prin subteranele CEH-ului în condiţiile în care nu sunt echipamente şi materiale iar oamenii n-au cu ce da cărbune. Informaţia este confirmată în parte şi de oficialii ministerului de resort. ”Am înţeles că acolo erau lucrări de eliberare a unor zone în care se săpase în mină şi erau unii stâlpi de susţinere, care urmau să fie demontaţi”, a spus, ieri, Toma Petcu, ministrul Energiei.
Disperare
Rudele minerilor prinşi în surpare s-au adunat, ieri, în faţa exploatării miniere şi aşteptau veşti de la şefii minei cu privire la situaţia celor trei ortaci. Oamenii erau disperaţi mai ales că se estima că operaţiunile de salvare vor dura multe ore, poate chiar pe întreg parcursul nopţii de joi spre vineri. Totodată, în curtea exploatării au fost mobilizate mai multe ambulanţe şi echipe de la SMURD, pentru a prelua minerii răniţi. Accidentul colectiv de muncă este cercetat de procurori şi reprezentanţi ai ITM Hunedoara.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura