Raportul auditului de la Spitalul Judeţean din Deva, preluat de poliţişti
Raportul auditului efectuat de Consiliul Judeţean (CJ) Hunedoara la Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) din Deva, privind activitatea economico-financiară a unităţii medicale din ultimii şapte ani, a fost ridicat de poliţişti. Datele reflectate în acele documente ar putea fi folosite într-un dosar disjuns dintr-o cauză instrumentată de procurorii anticorupţie.
Documentele care conţin concluziile auditului de la spital au fost ridicate la iniţiativa poliţiştilor, fără a fi sesizaţi în prealabil, a arătat preşedintele Consiliului Judeţean Hunedoara. „Ridicarea documentelor nu s-a făcut la solicitarea noastră, probabil poliţiştii s-au autosesizat pentru că s-a discutat mult în mass-media despre acest audit”, a afirmat Mircea Bobora, preşedintele CJ Hunedoara. Acesta a mai precizat că rezultatele auditului nu mai pot fi făcute publice, aşa cum s-a promis de către administraţia judeţeană, deoarece documentele sunt parte a unei anchete penale în curs de derulare.
„Poliţiştii au ridicat raportul respectiv în baza disjungerii Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Alba Iulia a unei cauze mai vechi, privind o posibilă infracţiune de abuz în serviciu prin derularea unor contracte de achiziţii publice. Raportul este analizat pentru a se stabili dacă aspectele pot fi utile în cauza menţionată sau pot conduce la o eventuală extindere”, a declarat Laura Năstase, purtătorul de cuvânt al IPJ Hunedoara.
Reprezentantul IPJ Hunedoara a precizat că în acest moment cercetările în cauza disjunsă de la DNA – ST Alba Iulia se fac asupra faptei şi că nici o persoană nu a fost pusă sub urmărire penală.
Surse din spital susţineau că paguba financiară constatată în urma verificărilor efectuate de CJ Hunedoara ar fi de circa două milioane de lei şi ar proveni din încheierea defectuoasă a unor contracte, sau din neîndeplinirea tuturor formalităţilor privind descrierea relaţiilor comerciale dintre unitatea medicală şi prestatorii de servicii. Spre exemplu, un contract încheiat cu o firmă specializată în întreţinerea aparaturii medicale computerizate a spitalului avea drept condiţie efectuarea reparaţiilor prin deplasarea specialistului la faţa locului, deşi acest lucru s-a putut face de la distanţă, prin intervenţii în soft-urile aparatelor. (N. Bumbac)