Nici spitalul din Deva nu are imunoglobulină
Adriana Năstase
Ministrul Sănătăţii, Florian Bodog, s-a ales cu o plângere penală pe numele lui, de către Fundaţia pentru Apărarea Cetăţenilor Împotriva Abuzurilor Statului (FACIAS) din cauza modului defectuos în care acesta a gestionat criza imunoglobulinei, care a dus la decesul unei persoane. În plângerea respectivă se arată că ministrul a avut o „conduită pasivă, timp de mai bine de 6 luni nu a luat măsuri pentru a pune la dispoziţia bolnavilor care suferă de imunodeficienţe primare şi de boli autoimune tratamentul cu imunoglobulină”.
A fost avertizat
Viaţa a peste 500 de persoane este în pericol, majoritatea copii, din cauza lipsei acestui medicament vital, susţin surse din sistemul medical. În vara acestui an, ultimele firme care distribuiau astfel de medicamente în România au anunţat că se retrag de pe piaţă. Deşi i-a fost semnalată situaţia inclusiv de către FACIAS şi a fost avertizat că administrarea acestui medicament nu suferă amânare, în mod iresponsabil faţă de viaţa bolnavilor, până zilele acestea, Ministerul Sănătăţii condus de Florian Bodog nu a luat nici o măsură.
„În această noapte, (n.r. – ieri noapte) la ora 04.00, după ce a trecut de verificările de calitate necesare, comanda de 2.200 de flacoane de Pentaglobin a plecat spre toate unităţile spitaliceşti din ţară. De asemenea, în următoarele două săptămâni, vor mai ajunge încă 900 de flacoane de Intratect (100 ml), 6.000 flacoane Pentaglobin (50ml) şi 4.000 de flacoane Pentaglobin (100 ml), cantităţi ce vor acoperi nevoile pacienţilor din România. Până când vor sosi, spitalele care se confruntă cu cazuri urgente pot apela la unităţile medicale din ţară, unde am identificat existenţa a 1.700 de fiole de imunoglobulină”, anunţa pe Facebook, ministrul Sănătăţii. Pentru că se pare, lucrurile importante se anunţă pe Facebook. Poate află şi bolnavii, care sigur stau pe FB.
La Deva, o singură pacientă
Am vrut să vedem care e situaţia la Spitalul Judeţean din Deva în legătură cu acest medicament. Directorul medical, dr. Ioan Demeter, a declarat pentru MESAGERUL HUNEDOREAN că medicamentul a fost până în această lună, la farmacia spitalului. „Am verificat, am avut medicamentul, care este pentru bolile grave, pe Programul Naţional. Avem înregistrată o singură pacientă cu o asemenea boală. Am făcut cerere ca să ni se aducă medicamentul”, a declarat dr. Ioan Demeter, directorul medical al spitalului devean.
Așa îl interesează pe Demeter de spital și de pacienți, cam cât negru sub unghia proaspăt tăiată!