Pompierii hunedoreni, dotaţi cu echipamente multi-risc de ultimă generaţie
Natalia Bumbac
Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Hunedoara are, de nici o lună de zile, în dotare un container multi-risc (foto sus), utilat cu echipamente de ultimă generaţie, destinate intervenţiilor de căutare-salvare a victimelor din medii ostile.
Containerul multi-risc şi echipamentele din acesta au fost prezentate ieri, la Subunitatea de Pompieri de la Bretea Română, cu ocazia evaluării activităţii celei mai noi subunităţi din judeţ la aproape un an de la înfiinţare. La eveniment au participat prefectul judeţului Hunedoara, Fabius Kiszely, inspectorul şef al ISU Hunedoara, alături de reprezentanţi ai autorităţilor locale şi de elevi de la şcoala din comună şi localnici interesaţi de tehnica de intervenţie a pompierilor.
Depistează şi bătăile inimii
Prima intervenţie la care a fost folosit containerul multi-risc a fost cea de scoatere a trei muncitori care au decedat sub un mal de pământ care s-a prăbuşit peste ei în timp ce lucrau la reabilitarea unui pod de cale ferată de lângă Peştera Bolii.
„Echipamentele din containerul multi-risc acoperă o arie foarte largă de misiuni, întrucât presupun utilaje şi accesorii pentru descarcerare, stingere a incendiilor, iluminat pe timp de noapte cu reflectoare foarte puternice, care fac lumină de zi la locul intervenţiei. Are generatoare cu care putem să asigurăm energia electrică necesară la un spital, cum ar fi o maternitate. Mai conţine o serie de accesorii pentru susţinerea şi ridicarea malurilor de pământ în cazul surpărilor, un chit de extracţie din puţuri, şanţuri sau canaluri, pentru oameni sau animale căzute la adâncime. (…) O serie de cabluri pentru tractare şi ridicare, pe care le-am şi folosit în intervenţia de la Petroşani. Avem un chit cu aparatură video de căutare a victimelor de sub dărâmături, constând într-un braţ telescopic care se întinde foarte mult, circa şase metri, cu cameră video, are şi lumină şi o lentilă din safir şi o consolă pe care sunt transmise imaginile. Chitul mai conţine trei senzori de mişcare pe sistem wireless, care funcţionează prin ecolocaţie. Sunt introduşi în pământ, iar eficacitatea lor este că detectează până la nivel de bătaie a inimii umane, la distanţă mare sub pământ. Mişcarea este transmisă prin undă sonoră la consolă. Kitul video poate fi folosit şi la căutare sub apă. Cu alte cuvinte, căutarea victimelor devine mult mai uşoară”, a explicat plutonierul major Petru Cibian, care a prezentat echipamentul respectiv.
Premiat de şeful IGSU
Containerul mai conţine sisteme pneumatice de ridicare, tărgi de transport speciale, flexuri pentru tăiat betoane, aparat de detecţia curentului electric fără atingere, un cort militar cu climă proprie, echipamente de protecţie a pompierilor etc. Acesta are o greutate de opt tone şi este transportat cu ajutorul unui cap-tractor şi a costat circa 300.000 de euro. Inspectorul şef al ISU Hunedoara, locotenent colonelul Viorel Demean, a arătat că instituţia a fost dotată, recent, cu acest container, judeţul Hunedoara fiind printre primele 10 din ţară dotate cu astfel de echipamente.
În finalul prezentării, pentru faptul că a susţinut şi a asigurat condiţiile necesare înfiinţării unei subunităţi a pompierilor în Bretea Română, decizie care a dus la reducerea timpului de răspuns în cinci unităţi administrativ teritoriale din zonă, primarul comunei, Răzvan Gruia Ionescu, a primit din partea inspectorului general al IGSU emblema de merit „Partener pentru ordine şi siguranţă publică” clasa a III-a (foto jos). Cea mai nouă subunitate de pompieri din judeţul Hunedoara, cea din Bretea Română, a desfăşurat, de la înfiinţare, până în prezent, un total de 181 de intervenţii.