Comunicat de presă: O nouă lansare de carte sub girul Bibliotecii Judeţene
Biblioteca Judeţeană „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva organizează în ziua de 18 decembrie 2017, ora 17, la Galeria de Artă din municipiul Hunedoara, un eveniment cultural deosebit: lansarea volumului intitulat „Corvin Caffé – pseudoroman cu un oltean de… Hunedoara”, al cărui autor este scriitorul şi cunoscutul dascăl de limba şi literatura română Mihai Petre.
De-a lungul îndelungatei sale cariere didactice, profesorul Mihai Petre a elaborat numeroase studii şi articole de limba şi literatura română, de lingvistică generală şi aplicată pe care le-a publicat în prestigioase reviste de profil. De asemenea, a scris cărţi de specialitate destinate celor care se pregătesc pentru admiterea la liceu şi la facultate, precum şi importante exegeze de toponimie urbană românească, urbanonimie şi toponimie urbană hunedoreană caracterizate prin înaltă ţinută ştiinţifică şi o minuţioasă documentare.
Profesorul Mihai Petre se bucură de o notorietate deosebită în rândul generaţiilor pe care le-a format de la catedră şi cărora le-a insuflat gustul pentru lectură şi le-a educat discernământul de a aprecia cum se cuvine o operă literară.
Mihai Petre este şi autorul unui interesant volum de interviuri cu dascăli hunedoreni de ieri şi de azi, Interviuri hunedorene, volum lansat în anul 2015, precum şi al volumului Cretă color, inspirat din viaţa şi atmosfera şcolii româneşti pe care le cunoaşte foarte bine.
Volumul intitulat „Corvin Caffé – pseudoroman cu un oltean de … Hunedoara” pune în valoare calităţile literare de necontestat ale profesorului Mihai Petre. În prima parte a cărţii, sub pretextul unor discuţii purtate la Corvin Caffé cu un personaj hunedorean de origine oltenească, dar şi cu alţi clienţi ai cafenelei, sunt aduse în atenţie subiecte care îl preocupă pe autor, în mod deosebit viaţa trecută şi actuală a oraşului Hunedoara, a sufletului lui care a fost Combinatul Siderurgic, dar vin în discuţie şi teme precum obiceiurile pădurenilor, Oltenia şi oltenii, comportamentul şi limbajul tinerei generaţii, viaţa politică în România de azi etc.
Partea a doua a cărţii cuprinde extrem de savuroase texte despre oameni şi întâmplări din Oltenia, scrise în grai oltenesc, într-un stil alert, texte care duc cu gândul la farmecul poeziilor lui Marin Sorescu din ciclul La lilieci.
Volumul lui Mihai Petre este o lectură captivantă ce pune în lumină excepţionalul talent literar al autorului care, dincolo de meseria şi vocaţia de dascăl, se dovedeşte şi un prozator de certă valoare.
Ioan Sebastian Bara, managerul Bibliotecii Judeţene „Ovid Densusianu”