Manifestare dedicată scriitorului Arthur C. Clarke, la 100 de ani de la naştere
Biblioteca Judeţeană „Ovid Densusianu” a organizat ieri, în Sala „Liviu Oros” a Centrului Cultural „Drăgan Muntean” din Deva, o acţiune cultural-educativă dedicată împlinirii unui secol de la naşterea scriitorului şi inventatorului Arthur C. Clarke, intitulată „Arthur C. Clarke – copilărie, spaţiu, timp”.
Viaţa şi creaţia lui Arthur C. Clarke, din copilăria petrecută în Anglia, până la ultimii ani pe care i-a trăit în Sri Lanka, au fost aduse în atenţia publicului format cu preponderenţă din elevi de colegiu şi liceu, interesaţi de literatura SF, iar la finalul prezentării, cei care au răspuns corect la întrebările tematice au fost răsplătiţi cu premii constând în cărţi şi diplome oferite de instituţia de cultură.
„Născut la 16 decembrie 1917 în oraşul englez Minehead, Arhur C. Clarke este unanim considerat drept unul dintre cei mai importanţi şi mai îndrăgiţi scriitori de literatură SF, alături de celebrii Robert A. Heinlein şi Isaac Asimov. Încă din copilărie, pasionat de astronomie şi de literatură de anticipaţie, a activat în timpul celui de-al Doilea Război Mondial în domeniul comunicaţiilor radar, ulterior fiind licenţiat în matematică şi fizică la renumitul King’s College din Londra. După război, a fost membru în consiliul Societăţii Interplanetare Britanice (BIS) şi a avut susţinute preocupări în domeniul spaţial, al sateliţilor geostaţionari, al comunicaţiilor. A fost preocupat de viitorul omenirii, de impactul uriaş pe care îl are şi îl va avea calculatorul şi Internetul, de comunicaţiile intergalactice. Dintre cele mai importante romane trebuie amintite: Sfârşitul copilăriei, Oraşul şi stelele, Fântânile Paradisului, celebra serie de patru volume Odiseea spaţială 2001 (ecranizată de regizorul Stanley Kubrik), 2010, 2061 şi 3001; Universul Rama (în patru volume) etc”, a arătat în cadrul manifestării Sebastian Bara, managerul Bibliotecii Judeţene. (M. Şerban)