Noua regulă în administraţia publică a municipiului Deva: Cine greşeşte, plăteşte!
Natalia Bumbac
Normalitate, eficienţă, transparenţă, corectitudine şi domnia legii au fost cuvintele care au dominat discursul primarului Devei, Florin Oancea, ieri, la prima conferinţă de presă de după preluarea mandatului.
Toate acestea în contextul în care edilul şef a vorbit despre situaţia pe care a regăsit-o în aparatul administrativ al municipiului. O situaţie care nu pare a fi pe placul primarului Florin Oancea, ceea ce l-a determinat să „taie în carne vie”, aşa cum el însuşi s-a exprimat.
Dosar penal la SPIGM
În primul rând, a demarat controale amănunţite, prin intermediul corpului de control al primarului, la toate direcţiile şi serviciile Primăriei şi ale Consiliului Local (CL). Primul pe listă a fost Serviciul Public de Întreţinere şi Gospodărire Municipală (SPIGM). Iar, verificările s-au lăsat, în primă fază, cu demisia directorului Tiberiu Coroiu. Rezultatele din raportul de control efectuat la SPIGM, pe activitatea dintre 1 ianuarie – 31 decembrie 2017, vor fi făcute publice săptămâna viitoare. În plus, a arătat edilul şef, cei de la SPIGM trebuie să transmită, la cererea Poliţiei, documente privind activitatea Serviciului din perioada anilor 2014-2017, fiind necesare într-un dosar penal, cererea anchetatorilor fiind anterioară demarării controlului. Conform unor surse, dosarul penal vizează achiziţia unor utilaje la SPIGM. Următoarele verificări ale corpului de control al primarului vor fi la Aqualand şi la Serviciul Cetate.
Cozi la Investiţii şi Achiziţii
Un alt aspect care a intrat în vizorul primarului Florin Oancea au fost „cozile de la Achiziţii şi Investiţii”, servicii care nu au o relaţie directă cu cetăţenii. Ce se întâmpla acolo este uşor de imaginat. La coadă stăteau reprezentanţii firmelor care aveau lucrări din banii bugetului local al municipiului şi voiau să se „apropie” de factorii de decizie. Motiv pentru care, cei care nu au luat în considerare recomandarea edilului şef, că „prieteniile sunt în afara orelor de serviciu”, au plătit. Directorul tehnic al Primăriei Deva, Ciprian Răchită, a fost schimbat din funcţie, fiind mutat pe un post la Direcţia de Asistenţă Socială (DAS).
„Într-o perioadă scurtă, lucrurile vor intra în normalitate, în care nu-i veţi mai vedea la Achiziţii sau la Investiţii, pe reprezentanţii unor firme stând la coadă. Le-am şi spus: Achiziţiile şi Investiţiile nu sunt în relaţie directă cu publicul. Nu au ce căuta cei care fac lucrări în Deva şi la unii şi la alţii. La primar nu a venit nici unul şi nici nu vor veni, pentru că ştiu că vin degeaba. Dacă mergeţi, veţi vedea că este coadă la cele două servicii. Asta nu este normalitate. Şi le-am spus: Stop! O dată, de două ori, de trei ori le-am spus. Nu au înţeles. Domnul director de la Investiţii, Ciprian Răchită, prin dispoziţia primarului, este la DAS, până când învaţă lecţia. Legea! Legea! Legea! Prietenia este după orele de program. Şi veţi mai vedea surprize în perioada următoare”, a declarat Florin Oancea.
„Aţi încălcat legea? Ne-am despărţit.”
Pe de altă parte, primarul Florin Oancea a arătat că organigrama administraţiei publice a municipiului este supradimensionată şi neechilibrată, dând câteva exemple în acest sens. La Poliţia locală, în total, sunt 112 angajaţi cu salarii între 4.000 şi 5.000 de lei, plus normă lunară de hrană de circa 1.000 de lei. Dar legea permite angajarea unui poliţist local la 1.000 de locuitori. Drept urmare, edilul şef al Devei a declarat că numărul poliţiştilor locali va fi redus de la 112 la 70, iar norma de hrană în 2018 nu li se va acorda. Florin Oancea a arătat că decizia a fost luată şi din cauza faptului că devenii cu care a discutat nu s-au arătat mulţumiţi de modul în care agenţii poliţiei locale îşi fac datoria.
Un alt exemplu de compartiment administrativ cu surplus de angajaţi dat de primarul Devei a fost Serviciul Cantină. Acolo, în total sunt 13 angajaţi (director, şef serviciu, patru bucătari, şofer, magazioner etc.). Iar, singura lor atribuţie este să pregătească o dată la trei zile 67 de pachete cu alimente (!?). Toate aceste supraaglomerări de personal vor fi rezolvate prin noua organigramă, a precizat primarul.
În concluzie, edilul şef al Devei a arătat că le-a cerut colegilor din Primărie să se alinieze unor cerinţe simple şi că greşind, vor plăti. „Eu plătesc în 2020 pe greşelile pe care le voi face şi neluând măsuri. Or, eu vreau să iau măsuri şi să iau măsurile corecte. Asta e direcţia. Aţi mers pe şine diferite? Îmi pare rău, băieţi. Nu le-am cerut să facă nimic ilegal. Le-am spus la toţi: să nu vă prind cu presiuni din stânga sau din dreapta, de jos sau din laterale. Aţi încălcat legea, ne-am despărţit în secunda doi şi decontăm în 2020. Dacă devenii vor fi mulţumiţi de modul meu de lucru mă vor mai vota. Dacă nu, plec şi eu, cum au plecat atâţia”, a afirmat primarul Devei.
D-le primar , adevaratii SFORARI din primarie sunt Laura Sarbu ( cu rudele ei ! ) si Horica Jarnea . Aia fac si desfac totul , stie tot orasul !!!
De aia sa va atingeti pentru ca altfel o sa va schimbe ei si o sa patiti ca predecesorii …
dati toti la o parte ca sa inceapa primarul sa sifoneze totul, parca nu l cunoastem ca pe un cal breaz.
uitati va numai ce mutra de mafiot are, numai ca si devenii nu au avut intre cine sa aleaga
Bai sandule, mai uita-te o data si vezi ca seamana mai mult cu tine.
Cred ca va fi foarte greu, unii dintre functionari sint atit de invatati sa lucreze in afara legii spre beneficiul personal si al unora din spatele lor incit pot spune ca a lucra dupa lege li se pare imposibil, de neconceput! Eu nu ma ascund dupa un pseudonim, sint chiar consilier municipal cu 17 ani de mandat in urma, prin urmare nu spun minciuni ci lucruri pe care le-am constatat si verificat motiv pentru care Primarul va fi beneficiarul intregului meu sprijin in cadrul pe care mi-l permite legea. Acum un an am exprimat in cadrul primei sedinte din Ianuarie o pozitie critica la adresa secretarului Primariei, urmarea fiind excluderea mea din PSRO urmarindu-se indepartarea din Consiliul Local si implicit lichidarea unor opinii critice viitoare extrem de deranjante pentru multi, chestiune asupra careia instanta sesizata nu s-a pronuntat inca. Pentru a fi cit mai sugestiv privind situatia din Primarie am sa apelez la o gluma si anume daca vezi undeva o bucatica de ata sau o scama aflate nelalocul lor si din spirit de ordine le indepartezi in secunda doi se pravaleste peste tine un un dulap! una din explicatii fiind ca timp de aproape cinci ani secretarul s-a ocupat mai mult de probleme de personal decit de legalitatea actelor si faptelor administrative pentru care este remunerat acum cu mai bine de doua mii de euro lunar. Cit privesc opiniile exprimate de Florin si Sandu adaug ca Primarul actual nu este unul venit calare pe niste interventii foarte de sus asa cum au venit unele ,, eminente cenusii ” functionari publici ci este unul ales cu experienta a doua mandate de viceprimar prin urmare in primul rind cunoaste foarte bine pe cine pastoreste si in al doilea rind vremurile s-au achimbat nu mai este ce a fost pe vremea lui Munteanu si Molot si stiti la ce ma refer ! Astept cu interes si disponibilitate maxima pentru fapte corecte ceea ce va urma.
Ce bine stai la teorie, dar cand a fost de tradat ai fost primul.
Ai ajuns consilier ca te-a pus partidul pe liste, nu ca esti salvatorul administratiei locale.
Te-ai apucat de pupat dosuri…online?