Băiţa: start la plata impozitelor
Magdalena Şerban
La Băiţa s-a dat undă verde la încasarea de taxe şi impozite aferente anului 2018, iar grila a rămas neschimbată faţă de cea practicată în 2017.
Cu toate că mulţi aleşi au decis să majoreze dările localnicilor pentru a acoperi scăderea cu şase procente a cotei de impozitare a veniturilor de la 1 ianuarie, administraţia publică de aici a spus pas unei astfel de posibilităţi, motivul constituindu-l neajunsurile de zi cu zi şi viaţa grea cu care se confruntă majoritatea românilor.
„Îi anunţ pe contribuabili că până la sfârşitul lunii martie pot beneficia de o reducere de cinci la sută la suma datorată bugetului de stat, sfătuindu-i ca în măsura posibilităţilor să încerce să-şi achite dările în perioada următoare. Cât priveşte datornicii rămaşi din anii trecuţi, suntem la un pas de a trece la executarea silită. Sunt câteva cazuri, atât persoane fizice cât şi juridice. Ca peste tot, ne confruntăm şi noi cu situaţii de acest gen, neplăcute şi de-o parte, dar şi de cealaltă. Ce-i drept, sunt izolate, restul localnicilor fiind de bună credinţă şi achitându-şi obligaţiile fiscale în timp util“, a afirmat Damian Diniş (foto), primarul comunei Băiţa.
În ce priveşte proiectele sale administrative pentru 2018, atenţia îi rămâne în zona dezvoltării investiţiilor. „Chiar dacă locuim la sat, condiţiile trebuie să fie unele foarte bune. Militez, în continuare, pentru reţele de apă şi canalizare, drumuri asfaltate, cămine culturale modernizate şi, bineînţeles, tot pentru a ne alinia vremurilor şi cerinţelor actuale, aduc în discuţie şi capelele mortuare. Deocamdată, avem casă mortuară doar în localitatea centru, dar ne dorim să amenajăm câte una în fiecare sat. Anul acesta am
prevăzut una la Hărţăgani. Există unităţi de învăţământ scoase din circuit (Lunca, Fizeş, Trestia, Sălişte, Căinelu de Sus), cărora urmărim să le schimbăm destinaţia de funcţionare şi să le transformăm în capele. Pregătim actele, şi trebuie să solicităm aprobări de la Minister pentru a îndeplini şi aceste obiective. E păcat să facem alte clădiri cât timp există deja unele şi pot fi folosite. Sunt un ajutor pentru toţi cei aflaţi la necaz. Când eşti cu durere în suflet, plâns şi derutat, numai de organizări de priveghi nu îţi arde, aşa că sunt binevenite şi oferă condiţii decente“, a mai spus primarul din Băiţa.