Actualitate

Prejudiciu de 500.000 de lei la SPIGM Deva

Natalia Bumbac

Primăria Devei a dat publicităţii concluziile controlului activităţii pe anul 2017 a Serviciului Public de Întreţinere şi Gospodărire Municipală (SPIGM).
Este un document exploziv în care se arată, negru pe alb, cum banii municipalităţii au curs în buzunarele unor firme, care, tăiau arbori, tundeau boscheţi şi închiriau utilaje la preţuri de lux. Sumele au fost sifonate prin externalizarea serviciilor către respectivele societăţi, valoarea totală a prejudiciului ajungând la 500.000 de lei. Verificările au fost făcute de către Corpul de control al primarului Devei, Florin Oancea, şi la iniţiativa sa.
Au „tuns“ bugetul Serviciului de bani frumoşi
Din startul raportului, echipa de control face o precizare, conform căreia, SPIGM dispune de utilaje suficiente şi are o armată întreagă de 73 de angajaţi permanenţi, care ar fi aigurat în condiţii optime toate obligaţiile serviciului. În plus, putea apela la deţinuţii de la Penitenciarul Bârcea Mare cu care municipalitatea colaborează, dar şi la asistaţii social (30 de persoane). Cu toate acestea, s-a preferat externalizarea serviciilor la preţuri exorbitante. Mai grav de atât, din datele raportului, se pare că firmele respective doar luau banii, pentru că unele lucrări erau executate cu utilajele şi cu angajaţii SPIGM.
Din datele raportului, un prim contract găunos a fost încheiat cu firma PETRA CONSTRUCT VEST SRL, din Lăpugiu de Sus, în valoare totală de 64.799 de lei şi presupunea toaletarea a 216 arbori de pe DN7. Astfel, toaletarea unui singur arbore a costat 252 de lei, fără TVA, deşi preţul practicat de SPIGM pentru terţi este de 32 de lei pe arbore. „De aici rezultă un prejudiciu estimativ de 47.576 de lei”, se arată în raport. Tot aici se menţionează că doi muncitori au declarat în faţa echipei de control că au participat la lucrările de toaletare, folosind un utilaj închiriat de SPIGM.
PETRA CONSTRUCT VEST SRL a mai primit alte patru contracte de la SPIGM, în valoare totală de 115.887 de lei, pentru lucrări de cosit mecanic şi de tundere a gardului viu, cu combustibil pus la dispoziţie de la Serviciul municipalităţii (!?). Şi din aceste patru contracte, Corpul de control a stabilit un prejudiciu de 37.352 de lei, la care se adaugă 6.564 de lei – preţul combustibilului.
O altă pagubă financiară de 98.605 de lei a fost creată de contractele încheiate cu PLANT GREEN GARDEN SRL, din Baru. Firma a încasat bani pentru cositul gazonului, tunderea gardului viu, lucrări în sensuri giratorii, a închiriat o cisternă şi a vândut municipalităţii flori şi îngrăşământ. Controlul a relevat că preţurile de cumpărare a acestor servicii şi produse au fost supraevaluate faţă de cele practicate chiar de SPIGM. Pentru tăierea definitivă a 30 de arbori, SPIGM a plătit firmei SIRCOMSIM SRL din Sibiu 9.000 de lei, rezultând un preţ de 252 de lei pe arbore, deşi Serviciul încasează 62 de lei pentru tăierea unui copac. Şi aici s-a stabilit un prejudiciu de peste 7.000 de lei.
Unii munceau, iar alţii luau banii
O altă firmă care a „muls” bani de la SPIGM a fost POLAR SERVICES PARC SRL, din Boholt. Contractul presupunea servicii de curăţenie şi reparaţie a locurilor de joacă din Deva. Firma a încasat de la SPIGM suma de 115.500 de lei, fiind depăşită până la data de 12 decembrie 2017 cu 31.500 de lei valoarea estimată în planul anual de achiziţii. Corpul de control a considerat că ambele sume sunt prejudicii aduse instituţiei, subliniind că SPIGM putea presta în regie proprie serviciile, fără a avea nevoie de ajutorul firmei. Mai ales că, angajaţii SPIGM au declarat în faţa echipei de control că ei au reparat şi curăţat locurile de joacă, la cererea patronului firmei POLAR, iar materialele folosite au fost cumpărate din banii serviciului.
Firma MAGICPREST ZECE SRL din Deva a beneficiat şi ea de un contract cu SPIGM, în valoare de 31.500 de lei, pentru a asigura curăţenia în toaletele publice din Parcul Cetăţii. Şi aici, ca şi în celelalte cazuri, Corpul de control a considerat că toaletele puteau fi curăţate de angajaţii Serviciului şi au stabilit că suma este un nou prejudiciu, la care au adăugat şi 5.000 de lei plătiţi pe un contract având aceleaşi părţi din 2016.
SPIGM a mai plătit către DEVATRANS Company suma de 127.782 de lei, pentru transportul zilnic a 20 de deţinuţi de la Penitenciarul Bârcea Mare în oraş. În total, au fost asigurate 236 de curse dus-întors, la preţ de 279 de lei cursa, adică 558 de lei pe zi, costuri considerate supraevaluate, conform raportului. Paguba în acest caz a fost estimată la suma de 79.768 de lei.
Rable cumpărate cu mulţi bani
În 2017, SPIGM, se pare, a jucat şi rolul de colector de rable. A cumpărat de la DOCOLINA CONSTRUCTIONES din Călan o autoutilitară veche şi defectă, marca Renault Trucks Mascott fabricată în 2007, la preţul de 71.400 de lei, prin licitaţie electronică. Una dintre condiţiile din caietul de sarcini a fost ca maşina să fie fabricată în 2007 (!). În acest caz prejudiciul a fost stabilit la suma de 30.000 de lei, 5.000 de lei fiind banii plătiţi pentru repararea maşinii.
Alte contracte de închiriere a utilajelor criticate de Corpul de control sunt cu: MAREKO INVEST – platformă autoridicatoare cu nacelă, 103.820 de lei; CRIEDYTRANS SRL– o autoutilitară (17.909 de lei) şi o cisternă (94.307 de lei); ATELIERUL de ÎNTREŢINERE şi REPARAŢII – autoutilitară, 48.342 de lei.
Observaţiile finale ale echipei de control sunt că SPIGM a colaborat cu un număr restrâns de firme şi chiar dacă relaţiile comerciale le-a încheiat prin SEAP, nu a respectat ad literam paşii legali. Unele comenzi sau contracte au fost încheiate înainte ca achiziţia propriu-zisă să fie anunţată pe SEAP etc. Drept urmare, Corpul de control a propus o verificare încrucişată de către organele abilitate la partenerii contractuali ai SPIGM Deva în privinţa personalului angajat şi a utilajelor deţinute în perioada derulării lor.
Amintim că neregulile de la SPIGM au ajuns şi la urechile poliţiştilor de la IPJ Hunedoara, care au solicitat documente din perioada 2015 – 2017, privind activitatea Serviciului, înainte de demararea verificărilor dispuse de primarul Florin Oancea. Verificări care l-au determinat pe fostul şef al SPIGM, Tiberiu Coroiu, să demisioneze.

8 comentarii la „Prejudiciu de 500.000 de lei la SPIGM Deva

  • Totul se plateste pe lumea asta, mai devreme sau mai tirziu, numai prostii cred ca totul e vesnic.

  • Neregulile identificate s-au realizat sub directa coordonare a cetateanului Răzvan Mareş, care a coordonat SPIGM.

  • am vazut toaletarea copacilor de pe DN7 a durat cred vreo luna si suma la care au fost toaletati nu mi se pare mare, taietori stateau in nacela unui utilaj si dura ceva pina se toaleta. cu 30 de lei cred ca nimeni de pe planeta asta nu facea lucrarea

  • Fara bani, nu se poate lucra. Cati ar merge sa dea la matura ? Nu sunt exagerate preturile cu care s-a lucrat.

  • Livica te paste puscaria, asa ca zat si pas de voie.

  • Mi-as face o poseta din pielea ta, aligatorule. Din pacate, esti doar un trepadus si-un neica-nimeni, terche-berchea.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura