Comunitate

Noutăţi în parteneriatul dintre un liceu devean şi o şcoală chineză: Educaţie cu ajutorul tehnologiei de ultimă oră din China

Natalia Bumbac

Vizita delegaţiei hunedorene de săptămâna trecută în China s-a cristalizat cu câţiva paşi importanţi în colaborarea din domeniul educaţiei dintre cele două părţi. Mai concret, au fost stabilite noi detalii în parteneriatul dintre Liceul de Arte „Sigismund Toduţă” din Deva şi Şcoala de Afaceri Externe din oraşul chinez Ningbo, regiunea Zheijiang.
Din componenţa delegaţiei noastre au făcut parte inspectorul general şcolar al judeţului, Maria Ştefănie, prefectul judeţului, Fabius Tiberiu Kiszely, preşedintele Consiliului Judeţean Hunedoara, Mircea Bobora, directorul şi directorul adjunct ai liceului devean amintit.

Cabinet pentru fiecare instrument muzical
„Pot spune că obiectivele pe care le-am stabilit pentru această vizită au fost atinse. Parteneriatul pe care îl avem încheiat între Liceul de Arte din Deva şi Şcoala de Afaceri Externe din Ningbo, parafat în anul 2014, vizează, în primul rând, schimburile de experienţă între elevi şi profesori, beneficiile fiind pentru ambele părţi. Copiii care sunt cuprinşi în acest proiect urmează să efectueze un stagiu de pregătire în clasa a XI-a, în anul şcolar 2018-2019, la şcoala din Ningbo. Stagiul va fi pe o perioadă între trei şi şapte luni. Dacă vor participa la acest stagiu şi vor promova toate testele, vor obţine şi o diplomă din partea şcolii chineze. Avem foarte multe de învăţat de la partenerii noştri chinezi. Am vizitat şcoala din China care are 2.400 de elevi şi o bază materială extraordinar de modernă, dotări la standarde de ultimă oră. Spre exemplu, având şi specializare de Muzică şi Arte, în şcoală există 140 de cabinete pentru studiul instrumentelor muzicale, câte un cabinet pentru fiecare instrument. De asemenea, tot din partea chineză am primit o ofertă de sponsorizare în bani pentru şcoala din Deva pentru a achiziţiona instrumente muzicale”, ne-a declarat prof. dr. Maria Ştefănie, inspectorul şcolar General al judeţului Hunedoara

Poţi asista la lecţie de oriunde din lume
Învăţământul din China merge mână în mână cu noutăţile tehnologice, acest lucru fiindu-le demonstrat membrilor delegaţiei hunedorene. „Tot în decursul vizitei, am avut ocazia să asistăm la o lecţie smart, susţinută de către un investitor din China, care produce în acest moment table inteligente (smart). Dispozitive care au un soft foarte performant şi, care, în timp ce profesorul le preda elevilor în clasă, lecţia era înregistrată şi transcrisă, iar informaţiile le puteau vedea atât elevii din clasă, cât şi alţi elevi care se aflau într-un alt spaţiu, acasă, sau chiar în alt oraş. Cu ajutorul Internetului puteau urmări lecţia de la distanţă, totodată, puteau interacţiona cu profesorul, adresându-i întrebări. Investitorul respectiv a spus că va dona, în primă fază, două astfel de table smart Liceului „Sigismund Toduţă” din Deva şi pe viitor intenţionează să facă demersuri pentru a deschide o fabrică în judeţ, unde să se producă asemenea table. Aceste table smart, zic eu, reprezintă viitorul învăţământului. Am fost primiţi de conducerea Şcolii de Afaceri Externe, cu Direcţia de Educaţie din Ningbo şi viceprimarul oraşului Ningbo”, a afirmat inspectorul şcolar general al judeţului.
Maria Ştefănie a mai spus că le-a înaintat câteva propuneri de colaborare chinezilor, una dintre ele fiind o invitaţie la Festivalul Internaţional de Muzică „Sigismund Toduţă”, care se va desfăşura la Deva în perioada 3-5 mai. Reprezentanţii judeţului nostru în China au mai vizitat Universitatea de Ştiinţe şi Tehnică din Hangzhou, capitala regiuniii Zheijiang, Ambasada României în China de la Beijing şi televiziunea naţională chineză, CCTV, unde se pregăteşte un documentar despre statele europene, o bună bucată din film fiind alocată obiectivelor turistice din judeţul Hunedoara.
În concluzie, inspectorul şcolar general al judeţului a spus că avem de învăţat multe de la chinezi şi că îşi doreşte să continue şi să dezvolte parteneriatul existent. Pe lângă dezvoltarea şi consolidarea parteneriatului din domeniul educaţiei, vizita delegaţiei hunedorene a avut mai multe obiective din domenii de activitate cum ar fi medicina tradiţională chineză, atragerea investitorilor chinezi şi promovarea turistică a judeţului Hunedoara.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura