Zam: un an de noi încercări pentru administraţia locală
Magdalena Şerban
Se anunţă un an greu pentru administraţia publică a comunei Zam. Alocările bugetare sunt mai puţine, iar cheltuielile de funcţionare sunt mai mari faţă de anii precedenţi. Cu toate acestea, taxele şi impozitele nu au fost majorate de conducerea primăriei, considerându-se că şi aşa traiul populaţiei a fost îngreunat din pricina scumpirilor din ultima perioadă.
„Taxele şi impozitele locale nu au fost majorate pe 2018, ci le-am păstrat la aceleaşi valori practicate în anii trecuţi. Îi anunţ şi totodată îi îndemn pe localnici să-şi achite aceste dări până în 31 martie, pentru a beneficia de reducerea pe care o acordăm în primul trimestru şi care ajunge la 10 procente. Totodată, cetăţenii care au restanţe provenite din anii precedenţi mi-aş dori să conştientizeze că trebuie să şi le onoreze. Orice ban contează, ţinând cont că potrivit noilor reglementări, nu vom primi nici un leu pentru echilibrarea bugetului local, în condiţiile în care cheltuielile au crescut simţitor, prin creşterea salariului minim pe economie şi prin majorarea tarifelor la utilităţi. Pe lângă acest fapt, sumele provenite din cote defalcate, TVA, impozit pe venit şi profit, deci sumele alocate de Ministerul Finanţelor, sunt mai mici decât cele din anii anteriori. Mai concret, faţă de 2017 avem un minus bugetar de 500.000 de lei. Prin urmare, am estimat că vom fi acoperiţi din punct de vedere al funcţionării (susţinere plafon de salarii, mici reparaţii, cheltuieli uzuale etc) până la finele lunii august 2018. Am stabilit, alături de colegi, că ne vom lua concediu fără plată începând cu 1 septembrie, neavând de ales. Nu putem reduce nici grila de salarizare, neaplicând măriri consistente în baza legii salarizării unitare şi nici nu putem da oameni afară din moment ce suntem oricum mai puţini faţă de ceea ce e prevăzut în organigramă. Sperăm, totuşi, să se facă o rectificare bugetară. Cert e că până atunci supravieţuim, nu trăim”, susţine Sorin Nistor (foto), primarul comunei Zam.
Cât priveşte investiţiile, acesta spune că de bază sunt proiectele câştigate prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală (PNDL II), mai exact modernizare reţea de drumuri de interes local (3.478.159,00 lei), lucrări de reabilitare reţea de iluminat public (304.045,00 lei) şi reabilitare şi dotare Şcoală gimnazială Zam (605.836,00 lei). De asemenea, se mai pregăteşte pentru a fi depus prin Grupul de Acţiune Locală Sargeţia, un program investiţional ce prevede achiziţionarea unui utilaj multifuncţional dotat cu lamă de deszăpezire şi sărăriţă pentru diverse lucrări edilitare. „Am avut ghinionul ca proiectul accesat prin Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR) Timişoara, ce are ca obiectiv modernizare de drumuri, să fie declarat eligibil şi finanţabil, dar să se epuizeze fondurile alocate axei respective. Însă nu ne pierdem speranţa, existând posibilitatea să se concretizeze. I-aş ruga pe cetăţeni să încerce să înţeleagă întreg contextul actual care nu ne va permite să demarăm investiţii de anvergură din visteria comunei, ci doar să supravieţuim”, a adăugat primarul.