Primarul din Hărău propune vouchere speciale pentru elevii din familii nevoiaşe
Magdalena Şerban
Administraţia publică din Hărău continuă programul de burse sociale acordate elevilor care se confruntă cu greutăţi de ordin financiar, dar şi cel care prevede premii anuale oferite şcolarilor cu medii peste 9. De altfel, este una dintre puţinele primării din judeţ care face acest lucru.
„Elevii care obţin o medie anuală peste 9 primesc din partea noastră câte un premiu în bani. Suma este stabilită în şedinţă de Consiliu Local. Este o recompensă pe care ne-am gândit să le-o oferim ca semn de apreciere pentru efortul depus şi, bineînţeles, pentru seriozitate şi implicare. De asemenea, beneficiază şi de o excursie, dar susţinerea acesteia se face din sponsorizări. În ce priveşte elevii care provin din familii cu lipsuri materiale majore, lor li se acordă burse sociale. Pe lângă criteriile ce ţin de partea de venituri pe gospodărie, unde se impune să nu se depăşească un anumit plafon, trebuie ca respectivii şcolari să nu absenteze de la cursuri şi să nu le fie scăzută nota la purtare. Cuantumul unei astfel de burse lunare este de 60 de lei. Nu se acordă în timpul celor trei luni cât ei se află în vacanţa de vară. Vin şi cu o propunere. M-aş bucura dacă s-ar putea face o monitorizare exactă a consumului banilor. Nu spun că toată lumea e de rea credinţă şi îi cheltuie pe ţigări sau alte vicii, dar atunci când banii care intră într-o casă sunt puţini, unii nu mai ştiu cum să-i prioritizeze şi să-i împartă. Nevoile fiind multe, şi grijile sunt mari. Aşa că ar fi o soluţie ca pentru acest gen de burse să dăm vouchere sau bonuri valorice care să poată fi folosite doar pentru a se achiziţiona rechizite, haine şi încălţăminte pentru copii, hrană etc. E necesar un cadru legislativ în acest sens. Fie că oferă bani, fie bonuri valorice, pentru o primărie e acelaşi lucru, dar contează faptul că ajung acolo unde trebuie: la cei mici”, arată Lucian Mihael Albu Weber (foto), primarul din Hărău.
Mai trebuie precizat că la nivel de comună funcţionează o şcoală generală, două primare şi trei grădiniţe. Momentan, nu planează pericolul să fie închisă vreuna din ele, dar vechea instituţie de învăţământ din satul Banpotoc nu mai este funcţională de ani buni, aici urmând să se înfiinţeze o asociaţie prin intermediul căreia se vor organiza diverse acţiuni extraşcolare. „Am făcut deja demersurile şi vom da o nouă utilitate imobilului. Există un coregraf care se poate ocupa de copii şi ne dorim să dezvoltăm latura artistico-culturală a celor talentaţi, vizând reînvierea tradiţiilor şi obiceiurilor din zonă”, a mai spus primarul.