Nouă firme hunedorene au semnat contracte pe fonduri europene cu ADR Vest: Investiţii private de zeci de milioane de lei în judeţ
Natalia Bumbac
Ieri, la Agenţia pentru Dezvoltare Regională (ADR) Vest, din Timişoara, s-au semnat 18 contracte de finanţare nerambursabilă cu microîntreprinderi şi întreprinderi mici şi mijlocii (IMM) din zona de vest a ţării, respectiv din judeţele Arad, Caraş-Severin, Hunedoara şi Timiş. Din totalul contractelor, nouă au fost parafate cu firme de la noi din judeţ.
Firme din diverse domenii
Conform comunicatului transmis de ADR Vest, microîntreprinderile de la noi din judeţ care vor beneficia de finanţare europeană sunt: M&M Smart SRL (Simeria), Corviniana SRL, Betomat SRL (mun. Hunedoara), Dentex SRL (Petroşani), Edyss Mob SRL, Stone Conect, Orion Rebeca, Max Training (Deva). Din categoria IMM, de la noi din judeţ, a obţinut un contract de finanţare o singură societate, Filplast SRL din Orăştie. Firmele activează în domenii precum: construcţiile, industria prelucrătoare (fabricarea mobilei, a betonului, a instrumentelor şi dispozitivelor medicale, a echipamentelor de ridicat şi manipulat etc.), dar şi în domeniul hotelier, al sănătăţii şi al divertismentului. Proiectele pe care le vor dezvolta aceste firme vor beneficia de un suport financiar din fonduri europene de la 50 la 70 la sută. Sumele solicitate din bani europeni pleacă de la 400.000 de lei şi ajung la circa 1,6 milioane de lei, în cazul IMM-ului. Valoarea totală a proiectelor care vor fi implementate de firmele hunedorene depăşeşte 11,3 milioane de lei, iar investiţiile individuale încep de la 470.000 de lei, cea mai costisitoare ajungând la 3,2 milioane de lei.
Apelul pe proiecte este închis
Prin implementarea acestor proiecte se vor achiziţiona echipamente, inclusiv programe informatice, care vor contribui la creşterea competitivităţii economice, la dezvoltarea de noi produse sau servicii, precum şi la crearea de noi locuri de muncă. Proiectele contractate cu toate cele 18 societăţi comerciale din Regiunea Vest cumulează o valoare totală de 9,04 milioane de euro, finanţarea nerambursabilă fiind de 4,74 milioane de euro. Finanţarea nerambursabilă obţinută de aceste companii este acordată în cadrul Regio-Programul Operaţional Regional (POR) 2014-2020, axa prioritară 2 „Îmbunătăţirea competitivităţii întreprinderilor mici şi mijlocii”, Prioritatea de investiţii 2.1 A. – Microîntreprinderi şi Prioritatea de investiţii 2.2 IMM.
În total, pentru accesarea banilor europeni destinaţi microîntreprinderilor au fost depuse 364 de cereri de proiecte, cu o valoare aproape dublă faţă de suma totală alocată. Dintre acestea, 98 de proiecte au fost contractate, 108 proiecte sunt transmise la Autoritatea de Management POR spre contractare, 13 proiecte se află în etapa de precontractare, iar 145 de proiecte au fost respinse, retrase sau reziliate. De asemenea, la capitolul IMM-uri au fost depuse 68 de proiecte, dintre care opt au fost contractate, 32 au fost transmise la Autoritatea de Management POR spre contractare, 14 se află în etapa de precontractare, iar 14 de proiecte au fost respinse sau retrase. Atât apelul de proiecte destinat microîntreprinderilor, cât şi cel destinat IMM-urilor sunt în prezent închise.