Politica si administratie

Liber la pasajul peste Mureş

Nicolle Ebner

Guvernul a aprobat trecerea unui tronson din DN 7 din administrarea Ministerului Transporturilor, respectiv Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale, în administrarea Consiliului Local al municipiului Deva. Odată devenit administratorul DN 7 de pe raza municipiului, Consiliul Local Deva poate trece în etapa următoare a implementării proiectului „pasaj denivelat auto şi pietonal în municipiul Deva, peste râul Mureş“, în valoare de şase milioane de euro.

Deschidere spre viitoarea autostradă

Valoarea proiectului „pasaj denivelat auto şi pietonal în municipiul Deva, peste râul Mureş” este de şase milioane de euro, iar pentru realizarea lui, conducerea Primăriei Deva intenţionează să obţină o finanţare nerambursabilă din fonduri structurale ale Uniunii Europene, prin Programul Operaţional Regional 2007-2013. Or, acest lucru nu a fost posibil până acum, deoarece primăria nu putea face dovada că administrează tronsonul din DN 7, care va fi afectat de lucrări. Odată impedimentul depăşit, administraţia locală poate continua aplicarea proiectului. „Pasajul auto şi pietonal va determina dezvoltarea municipiului Deva spre râul Mureş, dincolo de calea ferată, unde se poate extinde zona industrială a oraşului. Pasajul va trece peste calea ferată ce străbate municipiul Deva, urmând să facă legătura între Calea Zarandului şi străzile Bălata şi Al. Vlahuţă, fluidizând astfel traficul în zonă şi facilitând accesul spre o zonă cu potenţial deosebit de dezvoltare”, a declarat primarul Mircia Muntean.

Preţuri absurde pentru terenuri

Iniţial, în 2006, anul realizării proiectului, pasajul urma să fie făcut în zona B-dul M. Kogălniceanu – str. Ardealului. Însă, administraţia locală Deva a fost nevoită să mute locaţia la intrarea dinspre Arad în municipiul Deva, din cauza pretenţiilor asociaţiilor de proprietari din zonă, dar şi sumelor exorbitante cerute de proprietarii terenurilor pe care urma să se realizeze construcţia. Potrivit rapoartelor de evaluare, valoarea terenurilor şi a clădirilor se ridica, la acea dată, la 11 miliarde de lei vechi, iar proprietarii au cerut 35 de miliarde de lei vechi. Potrivit proiectului aprobat în anul 2006, pasajul denivelat auto şi pietonal din Deva va avea o lungime de 1,019 km, din care rampa Arad – 180 metri; rampa Deva-170 metri, iar suprastructura pasajului va fi de 570 metri. Circulaţia rutieră se va face pe două benzi, partea carosabilă având o lăţime de şapte metri pe ambele sensuri de circulaţie. Pentru pietoni este prevăzută o pasarelă peste liniile de cale ferată, cu o lăţime de 4,10 metri, în zona intersecţiei străzilor Griviţei şi Calea Zarandului.

2 comentarii la „Liber la pasajul peste Mureş

  • D-na Ebner, n-am inteles: pasajul este PESTE Mures, asa dupa cum scrieti in titlu sau SPRE Mures, asa dupa cum reiese din textul articolului?

  • Bag sama ca pasajul se va construi peste raul Mures, spre bucuria pescarilor care vor putea pescui pe malul drept al muresului si vor putea sa vanda pestele (in viitorul indepartat) pe autostrada care se tot construieste de cca 15 ani. De asemenea va favoriza si prestatoarele care vor avea facilitat accesul autostrada-farmacii/cabinete medicale Deva.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura