Interviu

Primarul municipiului Brad, Florin Cazacu, face lucruri mari, cu bani puţini

Sorina Popa

Primarul Bradului, Florin Cazacu (foto), este un edil nonconformist. De la liderul sindical de la Barza, Cazacu a reuşit să câştige încrederea minunaţilor oameni din Brad, în urmă cu 14 ani. Primarul municipiului Brad nu mai este de multă vreme sindicalistul recalcitrant care spărgea geamurile Companiei Minvest, bătându-se pentru minerii lui cu şefii de la mină. Florin Cazacu a devenit un om calculat, care şi-a transferat câmpul de bătaie de la mină la primărie. Întrebat cât la sută dintre promisiunile din campaniile electorale şi le-a dus la îndeplinire, el a spus că peste 70 la sută.
Având în vedere toate aceste lucruri şi, mai ales că au trecut aproape doi ani din acest al patrulea mandat al său la cârma comunităţii brădene, MESAGERUL HUNEDOREAN a realizat un interviu cu primarul social democrat Florin Cazacu.
– La începutul lunii februarie s-a aprobat bugetul municipiului Brad pentru acest an. Cum staţi cu banii în 2018, domnule primar? Vă întreb fiindcă majoritatea primarilor, fie de localităţi urbane, fie la sate, se plâng de bani…
– Veniturile nu sunt cu mult mai mari faţă de anul trecut. Aşa că suntem nevoiţi ca şi în acest an să ne descurcăm cu sume relativ mici. Însă, cerinţele municipiului sunt foarte mari. Pe bună dreptate, oamenii îşi doresc o anumită calitate a vieţii. De aceea, în următoarea perioadă suntem nevoiţi să ne îndreptăm toată atenţia spre reabilitarea reţelei de drumuri. Precizez că drumurile au fost afectate foarte grav de lucrările de apă şi canalizare, un proiect care a fost derulat de către societatea Apa Prod.
– Aţi fost şi sunteţi nemulţumit de cum s-a derulat contractul respectiv, în ceea ce priveşte refacerea drumurilor din Brad, după ce s-au finalizat lucrările de extindere a reţelei apă-canal din municipiu. De ce?
– Reamintesc că lucrările de extindere a reţelei de apă şi canal în municipiul Brad se derulează în baza unui contract încheiat între SC Apa Prod şi societăţile comerciale desemnate prin licitaţie publică. Comunitatea locală a municipiului Brad este beneficiarul investiţiei, Primăria Brad nefiind autoritate contractantă, nu avea posibilitatea contractuală de control efectiv asupra lucrărilor. Pe parcursul derulării acestora, Primăria Brad a intervenit permanent, în numele comunităţii, insistând ca operatorul Apa Prod să supravegheze corespunzător toate fazele investiţiei. Din păcate, numeroasele sesizări făcute de primărie, dar şi de cetăţeni, legate de calitatea îndoielnică a unor lucrări, preluate şi transmise societăţilor executante, nu au avut întotdeauna efectul scontat. În multe cazuri a fost necesară revenirea la unele lucrări, cu consecinţe grave în ceea ce priveşte confortul cetăţenilor şi calitatea infrastructurii rutiere în zonele de şantier.
– Bugetul s-a aprobat, deci ştiţi care proiecte vor fi demarate în acest an…
– Sperăm ca în acest an să se finalizeze achiziţia publică la lucrările de reabilitare a clădirii Cinematografului Zarand. Este foarte important să începem investiţia în anul 2018, prin Compania Naţională de Investiţii.
Sper să finalizăm procedura de achiziţie pentru DC 170B din satul Mesteacăn. Proiectul este finanţat prin PNDL, este vorba de şase kilometri de drum cu covor asfaltic. Tot în acest an sperăm să obţinem fonduri pentru sala de sport de la Şcoala generală „Mircea Sântimbreanu”. Suntem pe listă la Compania Naţională de Investiţii. Aici nu există sală de sport. Totodată, prin bugetul local, am alocat fonduri pentru întocmirea documentaţiilor privind atragerea de fonduri europene pentru reabilitarea Policlinicii, pentru cofinanţare reabilitare termică a blocurilor din cartierul de peste Pârâul Luncoi. Am alocat fonduri pentru cofinanţarea reconstruirii podului peste Crişul Alb, de pe strada Crişan. Podul a fost grav afectat de inundaţii. Până atunci, suntem nevoiţi să construim un nou pod. Asigurăm cofinanţare pentru derularea Programului Termoficarea 2006-2020 „Căldură şi Confort”, reabilitarea Punctului Termic nr. 4 şi a reţelelor aferente.
– Ce se întâmplă cu Muzeul Aurului din Brad?
– Muzeul Aurului este încă în proprietatea Companiei Minvest. Facem demersuri ca acest obiectiv turistic să vină în proprietatea municipiului şi să-l putem promova la un nivel superior. El este emblematic pentru municipiul nostru, pentru toată Ţara Zarandului, de fapt, pentru întreaga Românie. Muzeul Aurului este unic la nivel european, iar în lume mai sunt două, trei la fel. După ce vom prelua muzeul, vom discuta despre promovarea lui. Colecţia de exponate este extrem de valoroasă şi ar atrage foarte mulţi turişti.
– Este aproape gata renovarea gării din localitate. Ce alte proiecte mai aveţi în plan pentru anul acesta?
– Sperăm să se termine reparaţiile la acest monument istoric, care este Gara Brad, în acest an. Reparaţii capitale făcute de cei de la CFR la repetatele noastre insistenţe. Dar cel mai mare proiect este cel al aducţiunii de gaz metan, sperăm să-l începem anul acesta. Sunt foarte multe formalităţi legate de terenuri. Conducta traversează 970 de proprietăţi. Oamenii şi-au dat acordul pentru asta, dar trebuie multe terenuri scoase din circuitul agricol. Dacă avem gazul metan, trebuie să facem distribuţia gazului. Dar astea sunt încă probleme de viitor. Legat de furnizarea căldurii în oraş, subliniez că pe parcursul sezonului rece aferent anului 2017 (cinci luni din anul trecut) a fost asigurată furnizarea energiei termice în sistem centralizat în municipiu la parametri corespunzători, fără întreruperi. Preţul de furnizare la populaţie al unei gigacalorii a fost menţinut la 223,6 lei, cel mai scăzut în ultimii cinci ani şi redus faţă de anul 2013 de la preţul de 295 lei/gcal.
– Domnule primar, cum se împacă politica cu administraţia în Consiliul Local Brad?
– Noi facem doar administraţie, la primărie. Dar mă doare sufeltul că în Consiliul Local, unii aleşi ascultă de comenzile politice, în detrimentul cetăţenilor. Noi aici facem administraţie, politica trebuie lăsată pe planul al doilea.
– Dacă duminica asta ar fi organizate alegeri locale, cu ce aţi veni în faţa brădenilor şi de ce credeţi că ar trebui să vă dea votul?
– Am experienţa necesară în această funcţie. Apoi, mi-am onorat peste 70 la sută dintre promisiunile făcute brădenilor în cei 14 ani de când sunt primarul municipiului.

One thought on “Primarul municipiului Brad, Florin Cazacu, face lucruri mari, cu bani puţini

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura