Comunitate

Apa Prod SA Deva trage un semnal de alarmă: Protejaţi reţelele de canalizare!

Adriana Năstase

Una dintre cele mai importante activităţi ale societăţii Apa Prod SA Deva este epurarea apelor uzate. Activitatea respectivă se desfăşoară în staţiile de epurare din localităţile Deva, Hunedoara-Sântuhalm, Brad, Haţeg, Nălaţ, Silvaş, Subcetate, Călan, Simeria, Băcia, Sălaşu-Ohaba de sub Piatră, Certej, Bretrea-Strei, Plopi.

Riscă să pună în pericol procesul tehnologic
„Funcţionarea staţiilor de epurare depinde de calitatea apelor uzate care sunt colectate din sistemele de canalizare. De aceea, este foarte important să se protejeze acest sistem. Sistemele de canalizare au capacitatea de preluare a unor debite mari de apă, dar acestea pot fi blocate de pătrunderea accidentală sau intenţionată a diferitelor materiale care ajung în canalizare. Odată ce pătrund în staţiile de epurare, aceste materiale creează probleme prin colmatarea grătarelor, înfundarea pompelor amplasate pe întreg circuitul de epurare mecanică şi biologică. Astfel se creează disfuncţionalităţi care pot periclita procesul tehnologic de epurarea apelor uzate, pun în pericol integritatea obiectelor tehnologice şi, implicit, se deteriorează calitatea apelor uzate evacuate din staţiile de epurare”, se pecizează într-un comunicat al reprezentanţilor operatorului de apă judeţean.

Ce nu trebuie aruncat la canal
Schimbările climatice majore cu care ne confruntăm în ultima vreme, spun specialiştii de la Apa Prod, generează ploi cu intensitate mare în intervale scurte de timp, care antrenează toate materialele aflate în sistemele de canalizare. „Populaţia şi agenţii economici trebuie să ştie că este interzis să se arunce în instalaţiile interioare şi în căminele sistemului de canalizare gunoaie menajere solide, deşeuri din plastic, lemn, textile şi metal, deşeuri rezultate de la curăţirea curţilor, grădinilor, grajdurilor, lavete utilizate la spălarea autoturismelor sau în activitatea casnică, uleiuri şi grăsimi rezultate de la prepararea alimentelor, uleiuri minerale rezultate din activitatea agenţilor economici, substanţe cu agresivitate chimică (acizi de la bateriile autoturismelor, soda caustică folosită în gospodării), produse inflamabile, deşeuri de ambalaje de orice natură. În cazul nerespectării acestora, vor fi aplicate penalităţi. Aceste penalităţi vor fi plătite de persoanele sau agenţii economici care provoacă poluarea, pe baza aplicării unuia dintre cele mai importante principii ale politicii în domeniul mediului: poluatorul plăteşte!
Prin protejarea sistemelor de canalizare, staţiile de epurare vor funcţiona corespunzător, având o durată de viaţă mai lungă. Astfel, contribuim cu toţii la protejarea mediului, iar râurile Mureş, Cerna, Crişul Alb, Galbena şi Strei în care se deversează apele epurate vor fi mai curate”, se arată în comunicatul societăţii Apa Prod SA Deva.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura