Drama familiei Ursu, din Şoimuş, continuă
Natalia Bumbac
Un caz, pe cât de vechi, pe atât de dramatic, a revenit ieri în atenţia noastră. Este vorba de familia Ursu din Şoimuş, expropriată de statul român în folosul construirii autostrăzii Lugoj – Deva. După ani întregi în care proprietatea familiei, constând în casă de locuit, anexe, fântână şi alte construcţii a fost împărţită în două, jumătate fiind luată de stat, iar restul rămânând în posesia ei, Guvernul României a încercat un gest reparatoriu. În şedinţa de ieri a aprobat exproprierea restului de 500 de metri pătraţi şi a trei construcţii, respectiv acordarea unor despăgubiri financiare în valoare de doar 37.845 de lei.
Lăsaţi în mijlocul şantierului
Preluarea terenului de către stat era un gest firesc, deoarece cei din familia Ursu s-au trezit proprietari pe o palmă de pământ pe care nu ar fi putut-o folosi în viitor. Casa lor este amplasată între drumul naţional 76 şi şantierul Autostrăzii A1, pe un teren de circa 1.300 de metri pătraţi. În primul val de exproprieri, în care au intrat şi casele vecinilor, li s-a luat doar o parte din proprietate. Cealaltă jumătate, pe care este amplasată şi o parte a casei, a rămas în posesia lor. O situaţie pe cât de absurdă, pe atât de revoltătoare. Totuşi, oamenii s-au conformat şi au dărâmat jumătate din imobil care se situa pe terenul intrat în posesia statului, rămânând să locuiască într-o bucătărie de vară şi înconjuraţi de şantierul şoselei. În bucătăria de vară locuiau şi locuiesc în continuare seniorii familiei Ursu, Ieronim şi Viorica, ambii apropiindu-se de vârsta de 80 de ani. În schimb, fiul şi nora lor au stat într-o maşină parcată în curte. Asta şi din cauză că despăgubirea de circa 90.000 de lei, pe care le-a oferit-o statul la prima fază a exproprierii, prin 2012, nu a fost suficientă pentru a se muta într-o gospodărie nouă.
Sub drobul de sare
Pericolul ca într-o zi să fie înghiţiţi de versantul din spatele locuinţei, pe care se construieşte autostrada, era unul real. În iulie 2017, în zona casei lor s-au produs alunecări de teren. La nivelul Prefecturii judeţului Hunedoara s-a convocat o şedinţă cu toţi factorii implicaţi în acest caz, pentru a se găsi o soluţie. De asemenea, autorităţile locale ale comunei Şoimuş au sărit în ajutorul familiei Ursu. Primarul comunei, Mihai Irimie, a încercat să le găsească o locuinţă provizorie, însă, oamenii nu au dorit să se mute. Argumentul lor a fost că odată plecaţi din locul în care a fost gospodăria lor, unde nu le-a lipsit nimic, statul le va întoarce spatele şi nu le va plăti despăgubirile cuvenite. Cu alte cuvinte, au rămas să se lupte făţiş cu iresponsabilii statului, care i-au aruncat în tot acest coşmar, fără voia lor. Abia atunci, Compania Naţională de Autostrăzi şi Infrastructură Rutieră (CNAIR) a înţeles să facă o cerere către Guvern pentru a i se aproba exproprierea întregii proprietăţi a familiei Ursu. Tot CNAIR, pe baza unor expertize, a avansat şi o sumă cu care familia greu încercată ar trebui despăgubită – circa 38.000 de lei. Sumă care a şi fost aprobată în şedinţa Guvernului de ieri.
Au căutat dreptate şi nu au găsit-o
Nora celor doi bătrâni, Mariana Ursu, ştia care sunt planurile Guvernului în privinţa despăgubirilor pentru a doua jumătate din gospodărie. Contactată, femeia ne-a spus cu o oarecare resemnare că se vor adresa instanţei pentru a obţine un preţ corect. Nu se ştie care sunt şansele ca aceşti oameni să-şi găsească dreptatea în instanţă, pentru că aşa cum arată datele în prima fază, nu au reuşit. Şi prima Hotărâre a Guvernului, cea prin care li s-au alocat cei 90.000 de lei pentru pima parte a imobilului, au atacat-o la Tribunalul Hunedoara. Instanţă care le-a admis acţiunea, dispunând majorarea sumei la aproape 220.000 de lei. Ceea ce i-a mulţumit pe membrii familiei Ursu. Însă, ghinionul i-a urmărit în continuare. Decizia Tribunalului Hunedoara a fost contestată de către CNAIR, dosarul fiind trimis spre judecare la Curtea de Apel Alba Iulia. Contestaţia celor de la CNAIR a fost admisă, iar suma cuvenită familiei Ursu, diminuată la doar 140.000 de lei. Asta, în condiţiile în care aceeaşi Curte de Apel Alba Iulia a dispus acordarea de despăgubiri în valoare de 775.776 (peste 175.000 de euro) vecinilor familiei Ursu, care şi ei au fost expropriaţi.
Cei 140.000 de lei au fost plătiţi familiei Ursu, bani din care a cumpărat un teren extravilan, pentru că nu le-ar fi ajuns banii pentru un amplasament intravilan, şi au început o construcţie. Cheltuielile sunt mari, pentru că trebuie să facă totul de la zero şi nu ştiu dacă şi când vor putea încheia toată această experienţă umilitoare şi păguboasă.
Ce relevanta are suma cu care au fost despagubiti vecinii? Din moment ce nu se dau detalii de suprafata, amplasament, etc.