Care este adevărul despre situaţia complexului acvatic din Deva . Aqualand nu s-a închis!
Magdalena Şerban
Din cauza datoriilor înregistrate la Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM) şi rezultate din neachitarea contravalorii certificatelor verzi, Aqualand Deva a avut conturile blocate. Deşi este o problemă cu vechime, vineri s-a obţinut acceptul unei eşalonări a restului rămas de plată.
„În primul rând, doresc să pun capăt zvonisticii potrivit căreia Aqualand s-a închis. Zilele trecute mă întreba cineva dacă mai funcţionăm. Văzuse în presă că avem conturile blocate. Sunt convins că la fel ca acea persoană, mulţi hunedoreni au rămas cu impresia că avem porţile ferecate. Aş vrea însă să lămurim lucrurile. Suma iniţială datorată AFM-ului provine din anul 2013 şi a fost de 330.000 de lei. Neachitându-se la acea vreme, s-a ajuns ca cei de la AFM să ceară, în baza temeiului legal, triplarea ei, adică 990.000 de lei. Conducerea Aqualand de atunci a dat în judecată AFM-ul, obţinând câştig de cauză în 2015, când s-a finalizat procesul. Astfel, s-a rămas la aceeaşi valoare iniţială, adică 330.000 de lei. S-au făcut apoi câteva plăţi prin eşalonare, iar la finele anului 2017, cei de la AFM au trimis către Aqualand o somaţie de plată, cu titlu executoriu, solicitând comunicarea în termen de 15 zile a unui grafic de reeşalonare a restituirii. Cert este că eu nu am ştiut de existenţa acelei somaţii, care a ajuns la departamentul nostru economic şi s-a oprit acolo, nefiindu-mi comunicată. Aşa că în ianuarie anul curent ne-am trezit cu conturile blocate pentru suma totală de 118.000 de lei.
Necazul era că având blocate conturile, nu puteam să achităm nici utilităţile, iar de plăţi cu cash nici nu se punea problema. Numai o factură la gaz, de exemplu, ajunge la 100.000 de lei pe lună. Legea te lasă să plăteşti într-o singură tranşă maximum 5.000 de lei cu chitanţă. În perioada 15 ianuarie-22 februarie 2018 am reuşit să restituim AFM-ului 40.000 de lei, dar discuţiile pe baza unei facturi primite în urma penalităţilor aplicate şi a soldului rămas erau departe de a se termina.
Văzând cum stau lucrurile, am solicitat convocarea Adunării Generale a Acţionarilor (AGA) şi am expus situaţia. Acolo, directorul economic şi-a asumat culpa, motivând volumul mare de documente cu care se confruntă, respectiv de muncă”, ne-a declarat Paul Enescu (foto), directorul general al Aqualand Deva. Acesta a reuşit să obţină înţelegere de la directorul general al AFM, Aurelian Dobre, iar în cadrul vizitei făcute săptămâna trecută la Bucureşti a bătut palma pe eşalonarea sumei restante (circa 52.000 de lei) în termen de şase luni. De reamintit că Paul Enescu ocupă funcţia de director general din iulie 2016, de profesie fiind jurist.
Complexul acvatic a fost dat în folosinţă acum opt ani, iar costul total al acestei investiţii s-a ridicat la circa 42 milioane de lei. Deşi pentru crearea agentului termic necesar încălzirii clădirii şi apei a fost creat un sistem cu cogenerare ce produce, prin arderea gazului, simultan energie termică şi electrică, acesta nu mai e funcţional din 2013, autorizaţia de mediu emisă de APM Hunedoara fiind anulată, prin decizia definitivă şi irevocabilă obţinută în instanţă de un grup de locuitori de pe strada Horea din municipiul Deva. De atunci, parcul acvatic a început să înregistreze pierderi semnificative.
Un om fara experienta a ajuns mare director la Aqualand, pus politic de Mircia pentru serviciile din campania electorala. Nu va mai ascundeti dupa volumul mare de munca si alte minciuni de felul acesta! Daca se doreste salvarea Aqualand, atunci faceti un concurs deschis pe bune, cu proiect de management si tot ceea ce trebuie pentru a selecta un director adevarat. Sincer, de juristi facuti la gramada, m-am saturat! Apropo, dle. Enescu, ce ati lucrat inainte sa ajungeti director la Aqualand?
Cum ce a facut inainte de a fi director ? A cantat la vioara …..
Traiasca Mircia, Oancea si Partidul! Daca baiatul a cantat, a ajuns……
Domnule PRIMAR!, daca se doreste revigorarea municipiului DEVA , tineti-va de cuvant, Va rugam faceti concurs *real si transparent unde sa vina oameni de valoare intelectuala si competenti, care stiu sa administreze,sa intretina,si sa creeze plus valoarea necesara cu colectivul de angati pe care-l conduce .