Comunitate

Densuş: amenajament pastoral pentru păşunea comunală

Magdalena Şerban

Din 2019, deţinătorii şi utilizatorii de păşuni şi pajişti vor primi sprijin pe suprafaţă doar dacă vor fi întocmite amenajamente pastorale. Prin urmare, administraţia din Densuş s-a pregătit din timp.

Deşi termenul-limită a fost fixat la 2018, din cauză că s-au depus foarte puţine proiecte de amenajamente pastorale, s-a decis amânarea lui. Din 26 ianuarie 2018 este în vigoare Legea 44/2018 pentru modificarea şi completarea OUG 34/2013 privind organizarea, administrarea şi exploatarea pajiştilor, care prevede că în vederea accesării fondurilor europene aferente plăţilor pe suprafaţă, utilizatorii de pajişti (persoane fizice şi juridice), în calitate de proprietari şi/sau deţinători legali ai dreptului de utilizare a terenului, au obligaţia ca anual să asigure încărcătura minimă de animale de 0,3 UVM/ha (unităţi de vită mare, ce se constituie în unitate standard şi faţă de care se face conversia diferitelor tipuri de animale), în oricare din zilele perioadei de păşunat, ori cosirea cel puţin o dată pe an a vegetaţiei.
„În cazul nostru, amenajamentul pastoral a fost făcut pentru păşunea comunală, dar urmează să-l facem şi pentru populaţie. L-am întocmit anul trecut, prin Direcţia pentru Agricultură a judeţului Hunedoara, demersul fiind gratuit. Deţinem circa 1.400 de hectare de păşune în proprietatea publică, din care aproape jumătate reprezintă păşune eligibilă, restul fiind împădurită. Cea eligibilă a fost închiriată, iar localnicii care au contractat-o primesc subvenţii de la APIA de pe urma ei. Am închiriat la un tarif de 150 de lei pe hectar. Unele contracte au expirat anul trecut şi vrem să o închiriem, din nou. Acum, după noua formulă de calcul ce include amenajamentul pastoral, ajungem la un tarif de plecare de 220 de lei per hectar, din estimările noastre. Oamenii au de câştigat oricum, fiind vorba de zonă de munte, defavorizată. Ei primesc de la APIA între 380 şi 420 de euro per hectar, în funcţie de pachetele asumate“, a precizat Adrian Vîrtopean (foto), primarul comunei Densuş.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura