Dezvoltarea zonei Râuşor, cu suişuri şi coborâşuri
Magdalena Şerban
Recent, Senatul a adoptat proiectul de lege prin care lucrările de utilitate publică vor putea fi realizate inclusiv în ariile protejate şi în zonele cu păduri virgine. Totodată, mai prevede ca ocuparea fondului forestier să se facă cu titlu gratuit, dacă este proprietate publică, şi la înţelegere cu proprietarul, dacă este proprietate privată. Unul dintre primarii hunedoreni care va resimţi efectul actului normativ este cel din Râu de Mori, Niculiţă Mang (foto).
„Nu că sunt de acord, ci chiar îi felicit pe iniţiatori. Să explic şi de ce. Noi avem un program de captare, staţie de tratare şi aducţiune cu apă potabilă pentru comuna Râu de Mori. Fiind vorba de o zonă protejată (Râuşor), am întâmpinat tot soiul de piedici birocratice şi am întocmit hârtii peste hârtii. În primul rând, am aşteptat o jumătate de an până să ni se dea aprobare, necesitând scoaterea din circuitul forestier a 3.700 de metri pătraţi. Statul taxează unitatea administrativă cu 24.000 de lei pentru acest lucru, însă nu e deloc suficient. Ni s-a mai impus să dăm la schimb un alt teren de aceeaşi valoare ecologică, dar cu o suprafaţă de cinci ori mai mare decât cea scoasă din circuitul forestier. A fost necesar inclusiv un studiu de biodiversitate, care împreună cu o altă documentaţie tehnică, merg la Bucureşti, la Agenţia Naţională pentru Arii Naturale Protejate. Doar după toţi aceşti paşi ne putem apuca de lucrare, deşi proiectul e gata de multă vreme. Momentan, alimentaţia publică ce funcţionează la cabanele şi pensiunile din Râuşor are la bază apă folosită dintr-o captare realizată în 1975, cu conducte metalice corodate şi fără staţie de tratare. Oare se poate numi apă potabilă şi bună de băut? Aşadar, dacă s-ar pune în practică o astfel de lege, deşi nu am mari speranţe, ar fi mană cerească pentru comunităţile care se confruntă cu acest gen de probleme. Oamenii care trăiesc în zone protejate oare nu sunt ca toţi ceilalţi? Nu au aceleaşi drepturi? Localnicii se chinuie şi cu lemnul de foc care trebuie cumpărat şi transportat din alte părţi, în timp ce pădurea cade peste ei”, a spus Niculiţă Mang, primarul din Râu de Mori.
De menţionat că proiectul, iniţiat de mai mulţi parlamentari PSD, ALDE şi UDMR, a fost adoptat cu 81 de voturi „pentru“, 12 „împotrivă“ şi două abţineri. Camera Deputaţilor este însă for decizional.