Încă un proiect european accesat de municipalitatea din Orăştie
Magdalena Şerban
De curând, administraţia publică din Orăştie a depus la ADR Vest un proiect european a cărui valoare totală ajunge la 16.640.000 lei. Programul investiţional este unul integrat, incluzând cinci componente majore.
„În primul rând ne dorim construirea unui număr de 60 de locuinţe sociale amplasate în cadrul a 10 locuinţe colective. Fiecare apartament va avea cameră de zi, bucătărie, baie, spaţiu depozitare şi hol. Având în vedere că aceste apartamente vor fi încălzite cu combustibil solid, se va construi şi o magazie ce va cuprinde 60 de boxe. Locuinţele se vor închiria, în conformitate cu criteriile prevăzute în Legea nr. 114/ 1996, familiilor şi persoanelor cu venituri scăzute. Un alt obiectiv pe care l-am inclus ţine de construirea unui centru educaţional, cu o capacitate medie de 20 de locuri ce va deservi cetăţenii vulnerabili din zona marginalizată. Centrul va avea o sală pentru activităţi educaţionale de circa 60 de metri pătraţi, grup sanitar şi hol de acces. De asemenea, am mai prevăzut amenajarea prin pavare a unui drum vicinal de acces la locuinţele sociale, pe o lungime de 240 de metri. Acesta va avea sistem de iluminat public, vizând şi proprietăţile private neconstruite din zona marginalizată din Sud-Estul municipiului şi creând astfel posibilitatea dezvoltării acestei zone, prin construirea de locuinţe. O altă componentă e cea de modernizare prin asfaltare a unui tronson din Strada Plantelor ce va beneficia de sistem de iluminat public şi va deservi locuinţele sociale. Nu în ultimul rând, urmărim şi extinderea reţelei de canalizare ape menajere ce va deservi aceleaşi locuinţe sociale prevăzute în proiect”, a afirmat Ovidiu Bălan (foto), primarul municipiului Orăştie.
De altfel, în parteneriat cu Consiliul Judeţean Hunedoara, conducerea municipiului a accesat încă o investiţie ce are la bază fonduri europene nerambursabile, în valoare totală de 4,8 milioane de euro. Aceasta are ca scop reabilitarea şi modernizarea Casei de Cultură „Alexandru Grozuţă“ şi transformarea ei în centru cultural multifuncţional, prin executarea unor lucrări de reabilitare structurală, funcţională şi tehnică, precum şi dotarea cu echipamente şi mobilier specific. Totodată, se va trece la reabilitarea şi modernizarea Străzii Dacilor, graficul cuprinzând pavaje la carosabil şi trotuare, respectiv amenajare zone verzi.