Mega-dosar pentru fraudarea fondurilor din Sănătate. Percheziţii şi la Deva
Natalia Bumbac
Procurorii şi poliţiştii de la Combaterea Criminalităţii Organizate au deschis un mega-dosar în care anchetează achiziţii de dispozitive medicale (catetere urinare), decontate de la CNAS, cu un prejudiciu de circa 10 milioane de lei.
Una dintre firmele vizate de anchetă este Orto Profil Prod SRL cu reprezentanţe în toată ţara, inclusiv în judeţul Hunedoara. Ieri, oamenii legii au efectuat 68 de percheziţii în toată ţara şi în Bucureşti, în căutare de probe. Potrivit purtătorului de cuvânt al DIICOT, procurorul şef Mihaela Porime, la noi în judeţ a avut loc o singură percheziţie, la sediul reprezentanţei din Deva (foto) a firmei Orto Profil SRL Târgu Mureş.
Firma unui fost senator UDMR
Acuzaţiile din dosar sunt de fals intelectual, uz de fals, înşelăciune, constituirea unui grup infracţional organizat, abuz în serviciu şi fraudă informatică. Anchetatorii susţin că începând cu 2013, mai multe cadre medicale din judeţul Mureş şi din alte judeţe au falsificat în mod repetat înscrisuri oficiale, respectiv bilete de trimitere, prescripţii medicale şi registre, prin care au atestat fapte şi împrejurări necorespunzătoare adevărului (diagnostice fictive, efectuarea de consultaţii, dispozitive medicale recomandate fictiv). „În concret, se recomanda a fi decontate de către Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) dispozitive medicale identificate cu codul C05 – catetere urinare, dispozitive care nu erau necesare pacienţilor. Toate aceste fapte au fost comise în beneficiul a două societăţi comerciale, ambele cu sediul în Târgu Mureş, care în mod scriptic asigurau livrarea acestor produse către pacienţi situaţi pe întreg teritoriul ţării, fiind încasată astfel contravaloarea acestora în mod injust”, se arată într-un comunicat al DIICOT. Tot aici se precizează că reprezentanţii celor două firme, constituiţi într-un grup infracţional organizat, le livrau pacienţilor scutece de care aceştia aveau cu adevărat nevoie şi care nu erau decontate de CNAS. În schimb, în numele pacienţilor decontau catetere urinare de la CNAS.
Până la acest moment, s-a estimat un prejudiciu de circa 10 milioane de lei, însă paguba va fi stabilită după administrarea probelor, arată cei de la DIICOT. Circa 50 de persoane au fost duse ieri la audieri la sediul DIICOT – Serviciul Teritorial Târgu Mureş.
Societatea mureşeană Orto Profil Prod SRL are doi acţionari, unul fiind fostul senator UDMR, Gyorgy Frunda. Firma a apărut constant în declaraţiile de avere ale politicianului, iar în 2016, a avut o cifră de afaceri de 11,68 milioane de euro şi un profit de 2.38 milioane de euro, scriu cei de la jurnalul.ro.
Catetere urinare, cumpărate de un spital hunedorean
Problema cateterelor urinare cumpărate ilegal nu a fost descoperită doar acum, de către DIICOT. Cu doi ani în urmă, în 2016, Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate (CJAS) Hunedoara a constatat că la Spitalul municipal „Dr. Al. Simionescu” din Hunedoara s-au achiziţionat catetere urinare fără a fi respectaţi paşii legali. Costurile au fost decontate de la CJAS Hunedoara şi ajungeau la suma de 700.000 de lei, suma decontată pentru un singur dispozitiv fiind de 9,8 lei. Ceea ce înseamnă că spitalul din municipiul Hunedoara a achiziţionat circa 70.000 de catetere urinare într-un singur an. Conform unor surse din spital, circa 40 la sută dintre acele dispozitive au fost livrate de Ortoprofil Prod SRL, celelalte fiind livrate de alte firme. CJAS Hunedoara a obligat spitalul în cauză să returneze banii, însă unitatea medicală s-a opus, considerând că odată decontate, cheltuielile au fost asumate de instituţia plătitoare. Acum, problema a ajuns la Comisia de etică a CNAS, unde, probabil, va fi tranşată.
Să fie recuperat prejudiciul și investit în frigidere și televizoare pentru bolnavi în saloanele din spital .
Cenzura ma lasi sa postez un comentariu? E dreptul meu. Dreptul la o parere.