Posesorul mărcii „Arsenie Boca” a „descins” la Mănăstirea Prislop: Obiecte de cult cu chipul Părintelui, ridicate de poliţişti
Natalia Bumbac
Conflictul dintre reprezentanţii firmei englezeşti care susţin că au înregistrat marca „Părintele Arsenie Boca” şi entităţile care comercializează produse cu aşa-zisul brand a escaladat. Ieri, arădeanul Daniel Gheorghe (foto), cel care deţine licenţa mărcii pentru România, a venit personal la Mănăstirea Prislop pentru a verifica dacă există în vânzare produse cu chipul Părintelui. După ce a constatat că există, a chemat Poliţia, a depus o plângere penală împotriva mănăstirii şi a cerut ridicarea obiectelor respective care, susţine el, vor servi ca probe într-un dosar penal aflat pe rol.
„Prinşi în flagrant”
Reaminim că în urmă cu câteva luni, cetăţeanul maghiar Andor Şandor, reprezentant al companiei englezeşti Additional Worldwide Care Services, anunţa că este deţinătorul legal al drepturilor de proprietate asupra mărcii „Părintele Arsenie Boca”, pe care a înregistrat-o la Oficiul European de Proprietate Intelectuală (EUIPO). Acesta le-a cerut celor care se folosesc de ea să intre în posesia unei licenţe din partea societăţii sale.
Arădeanul Daniel Gheorghe are licenţa brandului „Părintele Arsenie Boca” în România. Contactat telefonic ieri, după vizita la lăcaşul de cult, acesta a declarat următoarele: „Am vizitat Mănăstirea Prislop ca să văd dacă şi în interiorul bisericii se comercializează produse cu însemnele mărcii noastre şi după ce am constatat că sunt, am cerut sprijinul Poliţiei. A venit Poliţia şi a făcut o constatare. În plus, pentru sesizarea unei infracţiuni în flagrant delict, eu am cerut să vină la faţa locului şi Poliţia Economică pentru a ridica produsele care ar putea constitui probe în cadrul procesului penal. Este vorba despre un dosar în care sunt sute de părţi, agenţi economici, mănăstiri din toată ţara etc. Plângerea iniţială a fost formulată de compania din Marea Britanie. Noi am somat cu opt luni în urmă sute de agenţi economici să renunţe la a folosi marca înregistrată la nivel european. În urma somaţiilor nu s-a întâmplat absolut nimic. Am început să ne apărăm drepturile. Sesizăm Poliţia de fiecare dată când descoperim că avertismentul nostru nu a fost respectat.”
„Nu vrem să fim complici”
Arădeanul a mai spus că licenţa asupra mărcii este gratuită, însă nu va fi dată oricui. „Licenţa este gratuită şi poate fi obţinută de la compania englezească. Aceasta, după ce va studia cererea, va decide. Suntem în discuţii cu anumiţi oameni care vor să intre în legalitate. Cei care există acum prin Prislop şi producătorii oficiali au avut şansa să lucreze cu noi cu opt luni în urmă, când am fost prima dată la ei. După refuzul lor, compania din Marea Britanie a depus plângere penală împotriva lor şi a decis că nu mai vrea să lucreze cu actualii producători din România, pentru că ar deveni complice la infracţiunile lor”, a explicat Daniel Gheorghe.
Reprezentanţii IPJ Hunedoara au confirmat că Daniel Gheorghe a depus o plângere penală, aducând informaţii în plus despre acţiunile lor împotriva comercianţilor de la Mănăstirea Prislop. „Poliţiştii din cadrul IPJ Hunedoara fac cercetări în trei dosare penale pentru infracţiunea de punere în circulaţie a unui produs purtând o marcă identică sau similară cu o marcă înregistrată. În perioada 12-13 mai 2018, poliţiştii din Haţeg şi cei de la Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice Hunedoara au derulat mai multe verificări la comercianţii din zona Mănăstirii Prislop, în urma cărora au ridicat peste 100 de icoane şi obiecte de cult purtând imaginea Părintelui Arsenie Boca şi au aplicat mai multe sancţiuni contravenţionale în baza Legii 12/1990 privind protejarea populaţiei împotriva unor activităţi comerciale ilicite”, a transmis IPJ Hunedoara.
Depăşiţi de situaţie
În toată această problemă, reprezentanţii Episcopiei Devei şi Hunedoarei par depăşiţi de situaţie. Purtătorul de cuvânt al instituţiei, preotul Gabriel Miricescu, a arătat că Părintele Arsenie Boca nu poate fi un brand şi că imaginea lui va fi apărată de biserică, fără a preciza concret în ce fel. „Din punctul nostru de vedere, Părintele Arsenie Boca nu reprezintă un brand comercial, ci o mare personalitate a bisericii. Cred eu că nimeni în mod legal şi temeinic nu poate să justifice astfel de drepturi asupra personalităţii Părintelui Arsenie Boca. Orice document are valabilitate atât timp cât respectă nişte dispoziţii legale. Vom vedea dacă pe teritoriul României are valabilitate această licenţă şi dacă poate fi înregistrată o astfel de marcă. Vom apăra personalitatea Părintelui Arsenie Boca. Este ca şi cum cineva şi-ar revendica drepturile asupra imaginii lui Mihai Eminescu”, a afirmat reprezentantul Episcopiei Devei şi Hunedoarei.
Poate e un sectant ce vrea rău Bisericii ortodoxe Române!!!
un escroc patentat fara nimic sfant in el …
Inteleg ca esti baiat destept si cumperi un domeniu de net care crezi ca va deveni vizitat/celebru ca sa scoti bani din el, asta se practica. Dar cum poti inregistra brand cu numele si imaginea unei persoane daca nu esti ruda/ai drepturi de autor ceva?
un dubios, trebuie dat in judecata de BOR. As face un meci fata in fata cu el.
Judetul Hunedoara si Manastirea Prislop ar trebui sa ii dea interdictie sa mai intre in judet si in Manastire.
de ce nu ne explicati jurnalistilor cum poate cineva detine brandul,asa pe indelete ,cu lege,etc.Ca nu intelegem nimic.Documentati-va si intoarceti-va cu explicatii.Macar din cand in cand incercati sa fiti putin competenti ca de articole comuniste de 2 bani de ziar de provincie ne e acru…
Pai ce… numa biserica sa faca minuni? Se mai intoarce roata, poate asa platesc si ei taxe.
bravo lui k a fost baiat jmeker.. 😉 ceilalti smiorcaitiva in continuare.. 😉 k inspiratie sa inregistrati marca nati avut.. 😉 bv lui k profita baiatu.. 😉 e care pe care acum in lume panselutelor.. 😉