Proiect european pentru elevii de la CNS Cetate Deva
Nicolae Gavrea
Un număr de opt elevi sportivi de la CNS Cetate Deva vor participa la un stagiu de mobilitate care se desfăşoară în perioada 28 mai – 8 iunie 2018, la Granada, în Spania, coordonaţi de profesorul responsabil cu monitorizarea la nivelul unităţii, Claudia Florica Demeter, directorul adjunct al unităţii şcolare.
Proiectul se derulează în cadrul Programului Erasmus + Vet learner and staff mobility şi este aplicat în România de către CSM Timişoara (director prof. Lucian Reclaru), împreună cu un consorţiu alcătuit din următoarele entităţi şcolare partenere: Colegiul Naţional Sportiv ”Cetate” Deva, Liceul cu Program Sportiv „Bihorul” Oradea, Liceul cu Program Sportiv „Banatul” Timişoara şi Liceul cu program sportiv „Mircea Eliade“, Bucureşti. Partenerul din străinătate este M.E.P. Europrojects Granada S.L., Spania în consorţiu cu We Fitnes Club Granada. Participanţii din partea română sunt elevi de la liceele sportive şi care, concomitent, sunt interesaţi la modul autentic, de sport.
Proiectul porneşte de la situaţia existentă în realitatea românească privind valorificarea oportunităţilor de resursă umană furnizate de liceele şi cluburile sportive. România se încadrează în tendinţele europene privind nevoia asumată pentru sport şi mişcare, în exigenţele consumatorului român pentru infrastructura specifică sportului/mişcării, dar şi pentru existenţa unor profesionişti care să ofere servicii de calitate pentru consiliere, asistenţă, suport în desfăşurarea acestor activităţi de timp liber şi opţiune pentru sănătate.
Proiectul se va desfăşura la modul transparent, prin metodologii şi proceduri agreate şi cunoscute, sarcinile şi responsabilităţile tuturor celor implicaţi fiind clar cunoscute şi urmăreşte profesionalizarea acestor tineri pentru a le asigura inserţia facilă pe piaţa muncii, pentru a asigura tranziţia de la elevul sportiv la elevul instructor sportiv. Obiectivele proiectului acoperă mai multe arii de interes: dezvoltare profesională, contact cu modele educaţionale şi de profesionalizare de succes, dimensiunea europeană a activităţilor derulate, flexibilitatea curriculară cu concentrare pe elev, nevoile si perspectivele profesionale ale acestora.
Obiectivele acoperă atât nevoile individuale ale participanţilor, dar şi nevoi instituţionale, resimţite de către toţi cei implicaţi. Consorţiul iniţiat îşi doreşte să producă model de bună practică, să fie extins la nivel naţional, tocmai pentru ca problema profesionalizării elevilor de la învăţământul vocaţional este o problemă de sistem, o problemă a tuturor liceelor sportive.
Elevii primesc la întoarcere, după absolvirea stagiului de pregătire, un certificat: Europass Mobility Documents.
Colegiul devean participă cu un număr de opt elevi sportivi, din clasa a XI-a, nominalizaţi în cadrul acestui proiect internaţional. Ei sunt Cerasela Andrei şi Ionela Bucur, Andreea Mihai şi Alexandra Păcurar (atletism), Alisia Botnaru (gimnastică), Ştefan Grecu şi Raluca Ianc (judo). David Micu (Taekwon-do).
Organizatorii speră că la finalul acestui proiect, participanţii vor reuşi să se prezinte cu un plus de valoare profesională dată de experienţa internaţională, de recunoaşterea şi certificarea competenţelor dobândite în mediul real de activitate, de asumarea conştientă şi proactivă a statutului socio-profesional deţinut de către Instructorul Sportiv, iar participanţii vor iniţia activităţi care să asigure atractivitatea meseriei de Instructor sportiv.