Zilele Mozart la Teatrul de Artă din Deva
Zilele Mozart la Teatru reprezintă un preambul al Festivalului Internaţional de Operă şi Muzică Clasică „HUNEDOARA LIRICĂ”. Spectacolele prezentate în cadrul acestui eveniment sunt producţiile Teatrului de Artă Deva, realizate în cadrul proiectului internaţional LABORATORUL LIRIC în parteneriat cu Viena Opera. La realizarea acestor spectacole participă o echipă internaţională de artişti din nouă ţări: România, Grecia, Austria, Elveţia, Olanda, Italia, Irlanda, Turcia şi USA. Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile şi se face pe bază de rezervare la agenţia de bilete.
Startul unei epopei muzicale
“Muzica este vibraţie şi inspiraţie, dar are şi forţa extraordinară de a uni diverse culturi şi popoare. Ea dărâmă bariere, fiind liantul cel mai de preţ al umanităţii. Muzica cultă educă şi informează, ne face mai buni şi ne uneşte pe toţi în jurul valorilor universale, aducându-ne sentimentul veşniciei. Zilele Mozart la Teatrul de Artă Deva, eveniment care a debutat în 29 mai, reînvie un imens spaţiu-timp unde personajele apar din neant, dându-ne sentimentul că ne aparţin. Dintr-o dată suntem greci, italieni, olandezi, americani, austrieci, elveţieni, conectându-ne cu întreaga umanitate. Teatrul de Artă Deva dă startul, cu această secundă ediţie, unei epopei muzicale care va face din judeţul Hunedoara o destinaţie culturală”, a declarat Mihai Panaitescu, managerul Teatrului de Artă din Deva, pentru MESAGERUL HUNEDOREAN.
Evenimentul a debutat în data de 29 mai şi continuă astăzi, 30 mai, şi mâine, 31 mai, după următorul program:
– 30 mai, ORA 12:00 Bastien şi Bastienne de W.A. Mozart, ora 19:00, Nunta lui Figaro de W.A. Mozart
– 31 mai, ora 19, Nunta lui Figaro de W.A. Mozart, Regia: Eugenia Arsenis
”Nunta lui Figaro” face parte din proiectul LABORATORUL LIRIC, iniţiat anul trecut în colaborare cu Viena Opera Company. Scopul acestui proiect este de a prezenta opere de muzică clasică într-o formă teatrală şi modernă. Laboratorul este totodată şi concurs, deoarece acest spectacol este jucat de trei ori, cu trei distribuţii diferite iar la final vor fi aleşi soliştii cei mai buni care vor participa cu spectacolul în Festivalul de Operă şi Muzică Clasică ”HUNEDOARA LIRICĂ”.
Momente vesele şi rezolvări neaşteptate
“Nunta lui Figaro este un exemplu extraordinar, care arată într-adevăr că opera este teatru, îşi are orginea din teatru şi te inspiră spre numeroase posibilităţi de expresie artistică. Dramatizarea jucăuşă a lui Beaumarchais se combină cu ingeniozitatea muzicală a lui Mozart, oferind una dintre cele mai importante lucrări din repertoriul de operă. Această «operă buffă» cuprinde o multitudine de situaţii comice puse în seama persoanjelor care recurg la înşelăciune şi păcăleli pentru a-şi îndeplini scopurile, oferind publicului momente vesele şi rezolvări neaşteptate din situaţii limită. În acelaşi timp, atinge importante teme sociologice, care sunt relevante şi astăzi, care sunt prezentate prin intermediul umorului. Muzica pentru mine este principala sursă de inspiraţie. Mă ajută să văd toate imaginile şi mişcările în munca la scenă. Scopul meu este de a scoate în evidenţă partea teatrală din această operă, care are ca punct de pornire muzica. Este o plăcere să regizez NUNTA LUI FIGARO la Teatrul de Artă Deva în colaborare cu Viena Opera Company, alături de această talentată distribuţie, orchestră şi colaboratori. Sincere mulţumiri managerului Mihai Panaitescu pentru invitaţie, Maestrului Theodore Coresi pentru colaborare şi personalului teatrului pentru sprijinul acordat. Scopul operei este de a delecta, de a încânta. Vă invităm să împărtăşiţi cu noi dragostea pentru această formă de artă”, a spus regizoarea Eugenia Arsenis.
Bastien şi Bastienne
Este un spectacol muzical având la bază prima operă a compozitorului W.A. Mozart – Bastien şi Bastienne (1768). Spectacolul pe care noi îl propunem este creaţia unui copil, adresată copiilor. Acest spectacol de operă comică are ca scop introducerea mai ales a copiilor, dar şi a adulţilor în lumea operei, un gen muzical inaccesibil pentru marea masă. Spectacolul este gândit în aşa fel încât să fie cât mai atractiv tinerilor spectatori. Ideea regizorală este de a transpune povestea de dragoste dintre Bastien şi Bastienne în regnul animal, o lume cu care copiii relaţionează şi pe care o înţeleg cu mult mai bine.
Este o producţie destinată atât tinerilor, cât şi adulţilor, astfel încât să constituie un spectacol de familie. Datorită interferenţelor de genuri (muzică, teatru, dans), acest spectacol muzical va deveni un produs relevant pentru copii şi tineri de toate vârstele, fiecare spectator găsind ceva interesant în această reprezentaţie.Intrarea este liberă în limita locurilor disponibile şi se face pe bază de rezervare la agenţia de bilete sau la telefon: 0766/068 728.