Comunitate

Şi primăria din Răchitova are întocmit amenajament pastoral

Magdalena Şerban

Din 2019, deţinătorii şi utilizatorii de pajişti permanente (păşuni şi fâneţe) vor primi sprijin pe suprafaţă de la APIA doar dacă vor avea întocmite amenajamente pastorale. Prin urmare, cei care utilizează astfel de terenuri trebuie să se adreseze primăriilor pe raza cărora sunt amplasate pentru a se informa în ce stadiu se află proiectul de întocmire.

Actul normativ obligă consiliile locale să aprobe amenajamentele pastorale pentru toate pajiştile permanente din unitatea administrativ-teritorială, întocmite de către specialişti.
La Răchitova, lucrurile au fost puse în ordine. “Noi îl avem gata de anul trecut, l-am făcut cu cei de la Direcţia pentru Agricultură Judeţeană Hunedoara. Iniţial, se stabilise că trebuie respectat termenul de 1 ianuarie 2018, dar apoi l-au prelungit până în 2019. Acum suntem în plină derulare cu cel ce vizează persoanele fizice. Deţinem circa 250 de hectare de păşune eligibilă, care a fost închiriată pe o perioadă de şapte ani unor crescători de animale din comună, la tariful anual de 200 de lei la hectar. Mai este şi păşune împădurită, dar nu o putem lua în calcul. Oricum, dacă până anii trecuţi, primăria se putea ocupa de întreţinerea şi exploatarea păşunii comunale, de când cu schimbarea regulilor, s-au dus şi banii. Pe vremea aceea luam subvenţii în cuantum de peste 200.000 de lei, iar acum ne alegem cu vreo 30.000 de lei. Din banii respectivi curăţam păşunile, reabilitam drumurile agricole şi ne gospodăream chiar bine”, a spus, Liviu Simedroni (foto), primarul comunei Răchitova.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura