Asociaţia Corneliu Group participă cu patru invenţii la Salonul Internaţional din Timişoara
O delegaţie a Asociaţiei Corneliu Group participă în perioada 13-15 iunie la Salonul Internaţional de Invenţii şi Inovaţii Traian Vuia 2018, de la Timişoara. Echipa hunedoreană va participa cu patru invenţii, avându-i ca semnatari pe inventatorul hunedorean Corneliu Birtok-Băneasă, elevi şi studenţi din judeţ.
La ediţia din acest an a salonului participă în jur de 300 de inventatori din mai multe ţări precum China, Ungaria, Serbia, Croaţia sau Republica Moldova. Corneliu Birtok-Băneasă, preşedintele Asociaţiei Corneliu Group, prezintă două invenţii. Prima lucrare constă într-un stand experimental, denumit Resource Intake Manfiolds Stand (RIMS), conceput pentru studiul termodinamicii galeriilor de admisie pentru eficientizarea şi obţinerea unui consum mai mic de combustibil la un motor cu ardere internă. A doua invenţie este Husa MicroU, o alternativă ecologică şi multifuncţională la etuiul de ochelari. Husa mai poate fi folosită pentru telefonul mobil, tabletă şi alte dispozitive similare, cu rol de protecţie şi, totodată de curăţare a acestora, fără a mai apela la şerveţelele umede, greu reciclabile. O altă lucrare, Minirobotul de teleprezenţă, aparţine elevului Gabriel Simedru, de la Colegiul Tehnic Energetic „Dragomir Hurmuzescu” din Deva, coordonator fiind prof. ing. Paul Ţoţa. Invenţia presupune un robot de teleprezenţă mic, uşor şi practic, util în activităţi didactice, de divertisment ş.a. Studenţii de la Facultatea de Inginerie Hunedoara (FIH), a Universităţii Politehnice Timişoara, participă cu Laboratorul lui Dexter – un panou experimental, folosit pentru studiul maşinilor în activităţi didactice. Invenţiile expuse la Salonul de la Timişoara vor fi jurizate de un juriu specializat, iar cele mai reuşite vor fi premiate.
Inventatorul Corneliu Birtok-Băneasă, cadru didactic la FIH, are, până acum, zeci de participări la saloane de inventică naţionale şi internaţionale cu zeci de premii şi medalii importante câştigate. Lucrările sale au fost apreciate pe întreg mapamondul, drept exemplu fiind câştigarea medaliei de aur şi a premiului din Hong Kong la Salonul Internaţional de Invenţii de la Geneva, din 2014, pentru un dispozitiv pe care l-a creat şi care reduce consumul de carburant cu peste cinci la sută la camioane şi autobuze, în condiţii de trafic.