Turiştii care vizitează Cetatea Devei au la dispoziţie două sisteme noi de ghidare
De ieri, turiştii care vizitează Cetatea din Deva au la dispoziţie două sisteme de ghidare noi, unul audio şi unul vizual.
Este vorba despre un sistem MP3 cu căşti care poate fi obţinut gratuit, pentru cei care au asupra lor actul de identitate şi a unui proces verbal de predare-primire de la Centrul Naţional de Informare şi Promovare Turistică Deva, situat la poalele Cetăţii. Sistemul de ghidare audio este disponibil în trei limbi: română, engleză şi maghiară. MP3-ul conţine informaţii despre 13 obiective aflate în cadrul Cetăţii: Telecabină, Poarta I, Poarta II, Drumul de strajă, Scările exterioare care leagă Incinta I de Incinta II, Platforma Artilerie Vest, Platforma Artilerie Est, Bastionul Sud-Estic, Bastionul Bethlen, Camera de Artilerie, Poarta Cezarului, Podul mobil şi Zona Cuptoarelor.
Angajaţii Centrului Naţional de Informare şi Promovare Turistică le vor explica turiştilor cum se foloseşte corect acest sistem. Există peste 100 de aparate MP3 care pot fi folosite pentru explorarea Cetăţii de către vizitatori.
Al doilea sistem de ghidare este creat pentru Smartphone, atât cu sistem de operare Android, cât şi iOS. Pentru android, aplicaţia se poate descărca pe telefon din Magazin Play, iar pentru iOS din Appstore. În zona Telecabinei, există acces gratuit la Internet pentru toată lumea, încât se poate descărca pe loc aplicaţia fără nici o problemă. Aplicaţia poate fi accesată prin bluetooth, fără să mai fie necesară conexiunea la Internet. Acest sistem de ghidare are tot aceleaşi trei variante, română, engleză şi maghiară, şi conţine informaţii despre cele 13 obiective menţionate mai sus.
Fiecare obiectiv are o secţie pe care turistul o poate consulta, la alegere, în funcţie de preferinţe. Mai este şi un buton de Feedback, unde la finalul turului, oricine poate să îşi arate părerea despre Cetatea Deva sau despre calitatea aplicaţiei.
Sisteme de informare au fost implementate de Serviciul Public de Administrare Cetate Deva şi Primăria municipiului Deva, pentru ca persoanele care vizitează monumentul istoric să poată afla cât mai uşor şi mai în detaliu, povestea fortificaţiei medievale.