Geoparcul Dinozaurilor, vizitat de evaluatori UNESCO
În 12 – 14 iulie, Geoparcul Dinozaurilor din Ţara Haţegului va fi gazda a doi evaluatori UNESCO, pentru o vizită periodică de revalidare. Cei doi evaluatori sunt dr. Klaus George, managerul Geoparcului Harz. Braunschweiger Land. Ostfalen din Germania, membru al Reţelei Europene a Geoparcurilor şi dr. Jianping Zhang, profesor de paleontologie la China University of Geoscience Beijing, director al Centrului de cercetare pentru evaluarea geoparcurilor.
Pe parcursul vizitei, cei doi evaluatori vor merge la Casele Geoparcului, pe traseele din Geoparc, dar şi la câteva dintre obiectivele din judeţul Hunedoara care ar putea figura în viitor pe lista UNESCO, precum Biserica din Densuş şi Castelul Corvinilor. Aceştia se vor întâlni şi cu conducerea Universităţii din Bucureşti, cu preşedintele Consiliului Judeţean Hunedoara şi autorităţile judeţene şi locale, cu parteneri strategici, business şi educaţionali ai Geoparcului şi cu membri ai comunităţilor locale.
Toate geoparcurile sunt evaluate din patru în patru ani pentru a se vedea starea lor şi a se decide ce măsuri trebuie luate. În urma acestei evaluări, un geoparc poate obţine cartonaş verde şi statutul UNESCO pentru următorii patru ani, cartonaş galben cu o perioadă de graţie de doi ani pentru remedierea neajunsurilor constatate de evaluatori sau cartonaş roşu, ceea ce duce la pierderea statutului UNESCO. La evaluarea precedentă, desfăşurată în 2014, Geoparcul Dinozaurilor Ţara Haţegului a obţinut cartonaş verde şi statutul UNESCO pentru perioada 2014 – 2018.
Încă din 2015, Geoparcul Dinozaurilor din Ţara Haţegului este unicul geoparc din România recunoscut UNESCO prin Programul Internaţional pentru Geoştiinţe şi Geoparcuri. Totodată, este printre puţinele geoparcuri la nivel mondial administrate de o instituţie de învăţământ superior, Universitatea din Bucureşti, în acest caz.
Judeţul Hunedoara este singurul din ţară care are pe teritoriul său patru entităţi UNESCO, Parcul Naţional Retezat – Rezervaţie a Biosferei, Cetăţile Dacice din Munţii Orăştiei şi taragotistul Pera Bulz, declarat Tezaur Uman Viu. Cele patru entităţi au semnat în luna mai a acestui an un protocol de colaborare în scopul promovării valorilor UNESCO la nivel local, naţional şi internaţional.