O româncă stabilită în SUA cere închiderea Grădinii Zoo din Hunedoara
O româncă stabilită în SUA a iniţiat o petiţie de strângere de semnături pentru închiderea grădinilor zoologice din România. Printre acestea se numără şi cea din municipiul Hunedoara. Petiţia iniţiată de Cristina Stobaugh se intitulează ”Animals in small cages, sick, hungry and lonely! Help close Romania’s terrible Zoo’s jail. (trad.: Animale în cuşti mici, bolnave, înfometate şi singure! Susţineţi închiderea teribilelor închisori Zoo din România.)”. Aceasta a strâns aproape 10.000 de semnături. Semnatarii sunt din mai multe ţări ale lumii, iar unii dintre ei amintesc că România este cunoscută şi pentru uciderea câinilor vagabonzi.
”Solicităm Guvernului să închidă grădinile zoo”
În petiţia sa de pe change.org, Cristina Stobaugh se concentrează mai mult pe Grădina Zoologică din municipiul Hunedoara, spunând că a vizitat-o când avea şapte ani şi nu a fost deloc încântată de cele văzute acolo. ”Grădinile zoo sunt lucruri din trecut, oamenii nu vor să viziteze animale triste ţinute în cuşti mici. În România, mai mult de 22 de grădini zoo sunt în stare precară, animalele sunt ţinute în colivii mici, bolnave, singure, înfometate şi neglijate. Zoo Hunedoara este una dintre ele. Atractivă pentru copii, Grădina Zoo a iscat câteva controverse uneori. Unii localnici au reclamat la primărie condiţiile în care sunt ţinute animalele. Am vizitat-o când aveam şapte ani şi m-am speriat în loc să fiu fericită. Motivul pentru care mă lupt: nu mai vreau ca alţi copii să vadă animale în această stare”, a explicat Cristina Stobaugh în textul petiţiei. Aceasta a mai enumerat câteva incidente petrecute la Zoo Hunedoara în trecut. Acela când doi tigri au evadat, sau când un angajat a sacrificat doi căpriori pe care îi primise grădina ca donaţie. ”Animalele merită o viaţă mai bună, iar închisoarea este doar pentru criminali. În timp ce multe alte ţări încep deja să închidă grădinile zoologice, solicităm României să facă acelaşi lucru”, a concluzionat femeia în petiţa sa adresată Guvernului României.
”Modernizată din fonduri europene”
Contactat pentru a ne oferi un punct de vedere pe acest subiect, primarul municipiului Hunedoara, Dan Bobouţanu, a explicat că Grădina Zoo a beneficiat de un proiect de reabilitare din fonduri europene, finalizat în 2012. Edilul şef a mai precizat că administratorii grădinii sunt în permanenţă preocupaţi de starea animalelor, hrănirea lor adecvată etc.. ”Grădina Zoo este singura de acest gen din judeţul Hunedoara. A fost modernizată din fonduri europene în valoare de un milion de euro, în perioada mandatului fostului primar Ovidiu Hada (2012). Fiind vorba de fonduri europene, nu se poate pune problema închiderii, deoarece proiectul este în perioada de verificare a sustenabilităţii. În ceea ce priveşte îngrijirea animalelor, facem toate eforturile pentru a ridica standardele la cerinţele impuse de organele de control, dar şi de calitatea vieţii impusă de animalele de la Zoo. Avem un medic veterinar, cu contract de muncă, care supraveghează animalele în permanenţă. Am adus şi alte animale de la Circul Globus, printre care un leu. A crescut numărul vizitatorilor. Ne preocupă menţinerea Grădinii Zoo în municipiul Hunedoara, ţinând cont că este singura din judeţ. Nu ar fi normal să o desfiinţăm, când cineva vorbeşte de fapte petrecute cu zeci de ani în urmă”, a declarat edilul şef. Acesta a mai spus că animalele de la Zoo Hunedoara sunt născute şi crescute în captivitate, ceea ce ar face imposibilă reintegrarea lor într-un mediu natural.
Directorul Grădinii Zoo, Bianca Lovasz, a mai precizat că unitatea are toate avizele de la autorităţile statului, eliberate în conformitate cu legile din ţară care reglementează acest gen de activitate.