Comuna Pui, din nou, campioană la investiţii
Pe axe europene şi guvernamentale, administraţia comunei Pui a câştigat proiecte investiţionale în cuantum de circa opt milioane de euro. Dat fiind cadrul legislativ ce implică termene care trebuie respectate, începerea implementării acestora se va realiza anul viitor, după cum susţine Victor Stoica (foto), primarul comunei Pui.
Trei proiecte prin PNDL II şi unul prin CNI
Accesarea Programului Naţional de Dezvoltare Locală înseamnă drumuri mai bune pentru comunitatea din Pui, conducerea publică de aici concentrându-se pe partea de infrastructură. „Prin PNDL II avem modernizarea unui drum comunal, DC 64-DN 66 (sat Fizeşti), pe o lungime de 2,5 km. Istoricul urmelor lăsate de ploile torenţiale şi stricăciunile făcute de acestea ne-au determinat să luăm măsuri pentru a ne feri de furia apelor, măcar de acum încolo. Apoi, mai e modernizarea drumului comunal DC 71 Hobiţa-Uric, precum şi modernizare de străzi în satul Băieşti, pe o lungime de doi kilometri. Peste tot unde situaţia o cere, am prevăzut, în limita finanţării, rigole de scurgere, poduri, podeţe, diguri şi ziduri de sprijin. Toate cele trei investiţii se află în faza de licitaţie. Sper ca până în iarnă sau în cel mai rău caz până în primăvară (am luat în calcul posibile contestaţii ce trebuie soluţionate în timpul impus de lege) să finalizăm procedurile birocratice pentru a ne apuca de lucru în teren. De asemenea, mai avem depus prin Compania Naţională de Investiţii (CNI) un proiect de construire a unui cămin cultural în localitatea Ponor, cu o capacitate de 200 de locuri. Se află în procedura de licitaţie”, a afirmat primarul din Pui, Victor Stoica (foto).
Şase pe fonduri europene
Pe de altă parte, prin Grupul de Acţiune Locală Microregiunea Ţara Haţegului-Ţinutul Pădurenilor, respectiv prin intermediul Agenţiei pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR), Primăria Pui va achiziţiona din fonduri europene nerambursabile un utilaj multifuncţional modern, ce va fi dotat cu o serie de accesorii destinate lucrărilor edilitare. „Deţinem la primărie un buldoexcavator, dar are 10 ani şi deja e destul de uzat. Este vital unul nou, mai ales că ne gospodărim cum putem, în fiecare anotimp, iarna ocupându-ne şi de partea de deszăpezire. Tot din bani de la UE reuşim să modernizăm, prin asfaltare, o serie de străzi şi uliţe la nivel de comună. Contestaţiile ne-au întârziat lucrările cu doi ani. Nu am fost scutiţi de piedici nici în cazul drumului de exploataţie agricolă (va face legătura între satele Pui şi Galaţi). Contestaţia la licitaţie se află de jumătate de an la judecătoria din Deva. Aşteptăm soluţionarea ei. Cu proiectul de construire a unei grădiniţe cu program prelungit lângă sala de sport din Pui am avut noroc, apucându-ne deja de lucru. Va deservi 25 de copii ce vor avea masa zilnică asigurată, onorând astfel doleanţele localnicilor. Extinderea reţelei de alimentare cu apă în satul Uric şi canalizare în satele Hobiţa, Uric şi Râu Bărbat îşi aşteaptă unda verde pentru a fi scoase la licitaţie, ceea ce este o chestiune de zile. Ar mai fi modernizarea şi dotarea căminelor culturale din localităţile Şerel şi Galaţi, unde vrem să schimbăm acoperişul, să izolăm edificiile, să montăm centrale termice pe bază de lemne, plus să facem şi alte lucrări importante. Suntem în faza de proiect tehnic”, a mai spus Victor Stoica.
Totodată, primarul a precizat că momentan se lucrează la studiul de fezabilitate pentru alimentarea cu gaz a comunei. Fiind vorba de o valoare foarte mare, se va identifica sursa de finanţare care să asigure portiţa pentru implementarea demersului. Cert este că se vizează 10 sate din totalul de 12 aparţinătoare.