Spitalele sunt obligate să returneze banii pacienţilor
Livia Botici
Atenţie, hunedoreni! Spitalele sunt obligate prin lege să vă deconteze banii cheltuiţi pe medicamente şi materiale sanitare, în perioada în care aţi fost internaţi. Aveţi nevoie doar de o cerere de returnare a banilor şi chitanţele prin care dovediţi cumpărarea medicamentelor.
Necunoştinţă sau neîncredere?
Cu toate că legea prin care spitalele sunt obligate să returneze contravaloarea medicamentelor şi materialelor sanitare, cumpărate de pacienţi în timpul spitalizării, este în vigoare de aproape doi ani, hunedorenii nu se înghesuie pentru a beneficia de acest drept. Se pare că principalul motiv, pentru indiferenţa faţă de nişte bani pe care i-ar putea primi, este lipsa de informare. „Nu am ştiut că pot să-mi primesc înapoi banii, pe care i-am cheltuit pe medicamente. Eu mi-am cumpărat multe perfuzii de Venofer, care costă foarte mult, dar nimeni nu m-a anunţat despre acest drept pe care îl am”, spune Mara Budriş. Un motiv pentru care, cei care ştiu despre acest lucru însă nu îşi cer banii înapoi, este neîncrederea în sistem. „Aveţi cumva impresia că dacă eu merg şi le spun că vreau să-mi deconteze medicamentele, directorul o să facă rapid toate demersurile pentru a-mi respecta acest drept? Eu nu cred asta! O să-mi lase cererea printr-un sertar şi poate că peste vreo doi-trei ani, când o s-o găsească, îmi voi primi şi eu banii înapoi”, spune Cornel Matieş.
Doar trei cereri
În judeţul Hunedoara, de la apariţia acestei prevederi legale, doar trei persoane au făcut demersuri pentru a-şi recupera banii cheltuiţi în spital. Toate trei cererile au fost adresate Spitalului Judeţean Deva, dar, nici una dintre ele nu a fost aprobată de managerul instituţiei. „Teoretic, ar fi trebuit ca aceste cereri să fie aprobate, pentru că este un drept al pacientului. Dacă documentaţia a fost făcută complet, oamenii ar fi trebuit să-şi primească banii înapoi”, spune Dumitra Ştefan, directorul coordonator al Direcţiei de Sănătate Publică Hunedoara.
Bani pentru medicamente
Conform Hotărârii de Guvern 806/ 2008, articolul 70, spitalele sunt obligate să suporte, pentru asiguraţii internaţi, toate cheltuielile necesare pentru rezolvarea cazurilor respective, inclusiv pentru medicamente, materiale sanitare şi investigaţii paraclinice, iar în cazul în care spitalul nu poate asigura un anumit medicament din diferite motive, este obligat să îi deconteze pacientului, din fonduri proprii, suma cheltuită, doar dacă acesta o cere. Astfel, în baza bonurilor fiscale sau a facturilor care dovedesc faptul că şi-a cumpărat medicamentele respective, pacientul poate face o solicitare de decontare către conducerea spitalului. Cererea va fi dată spre avizare medicului curant, apoi şefului de clinică şi în final, va trebui avizată de managerul spitalului. Potrivit aceluiaşi articol de lege, rambursarea cheltuielilor făcute de pacient reprezintă o obligaţie exclusivă a spitalelor, iar dacă aceia care conduc unităţile sanitare refuză să aprobe cererea, pacientul se poate adresa instanţei.
stimata redactie: in legatura cu articolul mai sus mentionat,va pot spune ca : anul trecut ,sotia mea a „facut” ANEVRISM si a trebuit operata la Spitalul Judetean Timis si am suportat medicamentele si altele .Am fost la Directia de Sanatate Publica Hunedoara pentru decont (s-au explicatii)si nu am rezolvat nimic,mi s-a spus ca trebuie sa recuperez c/v medicamentelor de la Timisoara (asa mi-a spus un domn de la aceasta directie,hd).Am facut cerere la Sp Jud Tm,iar medicul curant mi-a spus ca va trebui sa-mi plateasca el c/v ca spitalul nu are bani…Am toate chitantele in original,am sa mai incerc din nou datorita articolului d-voastra la aceasta directie de sanatate.Inrebare: oare de ce platim asigurarea de sanatate?Ar fi multe de spus.FELICITARI PT ARTICOL.PASTE FERICIT.!