Biblioteca Judeţeană recomandă cartea acestei săptămâni
În 1989, Zidul Berlinului a căzut. La scurtă vreme după aceea, cele două Germanii s-au reunificat, iar Germania de Est a încetat să existe. Bestsellerul Annei Funder, Stasiland, ne aduce poveşti extraordinare din viaţa reală, aşa cum era ea în fosta Germanie de Est. Reprezentanţii Bibliotecii Judeţene Ovid Densusianu Hunedoara-Deva vă invită să parcurgeţi întregul itinerariu epic al cărţii apărute la Editura Corint, Bucureşti, 2017.
„Scriitoarea australiană Anna Funder a trăit în Berlin, Germania, după căderea zidului în anii nouăzeci. După o vizită la sediul serviciilor secrete est-germane din Leipzig, devine interesată de istoria STASI. Cartea propune poveştile de viaţă ale victimelor STASI, dar autoare face un lucru remarcabil, dând un anunţ în ziar pentru interviuri cu foşti agenţi sau colaboratori ai serviciilor, garantându-le anonimatul. Aşadar, avem atât varianta victimelor, cât şi a torţionarilor, poveştile unui popor divizat, cu o istorie câteodată nemiloasă. Pentru cei interesaţi, Biblioteca Judeţeană Ovid Densusianu Hunedoara-Deva vă oferă şi alte lucrări pe aceeaşi temă, precum: O poliţie politică în dezbatere: fenomenul STASI(1989-1995) sau Faţa ascunsă a poliţiei secrete est-germane “, susţine bibliotecara Diana Trif. De altfel, povestirea plină de forţă a lui Funder despre o lume înconjurată de duritate a intrat in rândul operelor clasice ale contemporaneităţii.
„O capodoperă.” – scrie Sunday Times. „O carte fascinantă… Nu mă pot gândi la o introducere mai bună în realitatea brutală a represiunii din Germania de Est.“ – The Sunday Telegraph