Comunitate

Valea Jiului are un cimitir ca şi cel de la Săpânţa

Dana Istudor

În Săptămâna Mare, datorită unui obicei moştenit din străbuni, un cimitir din Valea Jiului se transformă într-un loc plin de culoare, la fel cum este şi cimitirul vesel din Săpânţa – Maramureş. În Săptămâna Mare, momârlanii (n.r. – băştinaşii Văii Jiului) merg în cimitire şi împodobesc cu batiste multicolore şi flori, crucile mormintelor celor dragi, trecuţi în nefiinţă. Obiceiul este întâlnit în toată Valea Jiului, dar respectat cu sfinţenie într-un singur loc, la Petroşani, în Parohia Livezeni. Momârlanii spun că prin acest ritual, arată respect şi cinstire faţă de memoria celor din lumea de apoi.

Basma pe cruce

Obiceiul împodobirii crucilor nu se ştie exact ce origine are, nici măcar bătrânii nu-şi mai amintesc povestea care stă în spatele acestui ritual. Toţi ştiu însă, că în acest fel, îşi arată preţuirea faţă de cei morţi şi că este o tradiţie care trebuie respectată. Un obicei pe care nici măcar regimul extrem de sever dus de comunişti nu l-au putut rupe din mintea momârlanilor. Bătrânii spun că nu o dată, comuniştii i-au ameninţat şi au încercat să-i oprească să împodobească crucile, dar de fiecare dată, tentativa le-a eşuat. „Umblau cu tot felul de ameninţări, că ne iau oile, că ne demolează casele că suntem în oraş, doar ne vor convinge să renunţăm la obiceiurile noastre. Nu au reuşit şi până la urmă, ne-au lăsat în pace”, spune Ion Strâmb, unul dintre momârlani.

Grija pentru sufletele morţilor

Acest ritual de împodobire a crucilor este întâlnit în toate cele şase localităţi ale zonei Văii Jiului, dar este respectat cu sfinţenie într-un singur cătun de lângă Petroşani. „Cum ne pregătim de Paşti, aşa trebuie să ne ocupăm şi de mormintele celor dragi şi să le împodobim crucile. Se pune o basma colorată pe cruce şi o icoană. Basmaua, batista sau şalul trebuie să fie cât mai viu colorate, să arate frumos. Baticul se prinde în patru colţuri, apoi se pun flori, o coroniţă şi o icoană”, spune un alt momârlan. Preotul Octavian Pătraşcu din Parohia Livezeni susţine că obiceiul este specific local şi semnifică grija pentru sufletele morţilor. În noaptea de Înviere, oamenii vin la cimitir să aprindă lumânări, iar acea noapte este cea mai frumoasă, când cimitirul este cuprins de mii de luminiţe aprinse. „În noaptea de Înviere, crucile trebuie să fie împodobite şi se aprind lumânări. Este un cult al morţilor, cei vii să fie împreună cu cei trecuţi în veşnicie în bucuria Sfintei Învieri. Înainte de Praznicele Împărăteşti, credincioşii îşi aduc aminte de cei dragi care au trecut dincolo, în veşnicie şi materializează această dragoste şi aducere aminte, prin împodobirea cimitirelor, crucilor mormintelor. Eu obişnuiesc să spun că cimitirul Bisericii din Livezeni – Sălătruc este o Săpânţa a Văii Jiului”, mai spune preotul.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura